Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
113142115
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Konrád K.
Oprava - Helios 81N. Nu, procházel jsem ta "starosklíčka" na netu několik hodin a trochu se mi to pomíchalo :-)
Konrád K.
Vaše fotky mě tak nadchly, takže jsem ke své D7000 právě koupil Helikon 81N z Moldavska (mezi tím vším co bylo na ebay, vypadá jako právě vybalený z krabice). Doufám, že se mi někdy podaří tak krásně zasněné makro, jako jsou ta vaše.
Marek N.
Dobrý den,

ještě si dovoluji dotaz k Pancolaru. Vy máte ve výbavě verzi MC electric a MC, u fotek v galerii je ale efekt „ohnivého kruhu“ jen u electricu. Je to jen vybranými fotkami nebo je u elektricu výraznější? Díky předem za odpověď a slibuji, že již bude tímto můj dotaz uzavřen :-)
Dobrý den Marku,
efekt ohnivého kruhu je záležitostí konkrétního kusu. Umí jej dát jak jakékoliv černé Pancolary 50/1,8, tak i zebra verze. U některého kusu je ale efekt výrazný, u jiného slabší nebo přecházející spíš v ohnivou duhu a některé kusy nedají téměř nic. To, že mám v galerii fotky z electric verze znamená jen a pouze tolik, že zrovna můj kus má ten efekt výrazný a proto mi stojí za to s ním fotit.
Mimochodem, efekt ohnivého kruhu obvykle umí i skvělý (a drahý) portrétní Pancolar 80/1,8.
Marek N.
Dobrý den,nejdříve bych Vám chtěl moc poděkovat za publikování tohoto článku, opravdu mi pomohl lépe se orientovat, protože jsem se rozhodl, že se starosklíčky začnu. V článku zmiňujete Pancolar 50/1,8 - myslíte tím verzi MC nebo bez? Zaujal mě, tak po něm pokukuji. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den Marku,
děkuji za zastavení se :-)
Pancolar je míněn v černé MC verzi. Existují tři různá provedeni černých MC Pancolarů, liší se drobnými konstrukčními detaily, ale po optické stránce jsou víceméně stejné. Chybu neuděláte se žádným z nich.
Velmi podobné jsou po optické stránce i “zebra” verze Pancolaru 50/1,8.
Značně odlišný charakter má zajímavý starší Pancolar 50/2. Nedělá ohnivý kruh, není tak ostrý a charakterem má blíž k Meyer-Optik sklíčkům.
Přeji hodně pěkných snímků nejen s Pancolarem :-)
Soňa H.
Dobrý den, váš web je skvělý. Začínám se starými skly a čerpám info primárně od vás.Mela bych na vás jednu otázku. Velmi mne zaujal Piesker, ale vůbec nevím zda mi půjde přes nějakou redukci na emount. Psal jste,že bylo třeba ji vyrobit, ale vůbec nemám ponětí,kde by mi něco takového mohli udělat a kolik by mě to mohlo stát. Předem dekuji
Dobrý den Soňo,
s Pieskerem to bylo trochu složitější. Původní koncovka byla výměnná, dala se odšroubovat. Nechal jsem místo ní vyrobit koncovku s vybráním a na její konec nasadil klasický ruský adaptér KP-A/N, čímž se z Pieskera stal regulérní objektiv s Nikon bajonetem. A ten už lze dalším adaptérem Nikon/E-mount dostat i na bezzrcadlovku Sony. Samotnou koncovku mi udělali zakázkově ve FotoŠkoda za cca 500 Kč, stejnou částku stál adaptér KP-A/N. Takže úprava samotného objektivu cca 1000 Kč a k tomu je třeba připočíst cenu adaptéru Nikon/E-mount.
Aby to nebylo tak jednoduché, dlouhých Pieskerů v 240 či 250mm ohnisku existuje více typů a to s různým osazením. Podle toho se také mohou lišit nároky na zadaptování a samozřejmě i cena.
Libor
Moc pěkná práce. Děkuji autorovi za názory na dostupné staro sklíčka. :-)
Petr
I když se zde jedná jen o názor autora,tak je to přesto pro mne přínosné protože si můžu udělat obrázek o tom co si případně kupuji :-)
f. kunc
:-):-):-):-):-)
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.