Jak šetřit planetu podle IKEA? Nevyhazujte baterie, vyhazujte celé pohovky!

Výrobky skandinávského řetězce IKEA jsou ve všeobecnosti praktické, šikovné designem jednoduché a povedené a za rozumné ceny. Navíc se sama Ikea chválí za šetrný přístup k životnímu prostředí.

Leč praxe poněkud kulhá... Dvě ukázky:

Přednedávnem IKEA ohlásila ukončení prodeje jednorázových 1,5 V alkalických baterií k říjnu 2021. Jako alternativu radí dobíjecí aku Ladda, s napětím 1,2 V.

Technické miniokénko: Rozdíl v napětí 0,3 V je celkem podstatný. Jsou přístroje do kterých nelze použít dobíjecí baterie, mají samovybíjení. Například hodiny, ovladače a jiné přístroje s dlouhým a velmi slabým odběrem. Pokud do nich místo 1,5 V baterie vložíte plně nabitý 1,2 V akumulátor, pak se přístroj buď tváří ze je baterie zcela vybitá. Nebo sice funguje, ale akumulátor se dlouhým nízkým odběrem proudu ničí a když jej po, řekněme, roce provozu zkusíte znovu nabít, bude kapacita třeba jen poloviční. Takže IKEA uváděný příklad s nabitím 50x je jen účelová marketingová manipulace.

Ve finále nakonec akumulátor vyhodíte po jednom či několika použitích. Stejně jako jednorázovou alkalickou baterii. Rozdíl je jen v ceně, akumulátor je citelně dražší a prodejce na něm mnohem víc vydělal.

Příklad druhý:
Vlastním starší IKEA pohovku Beddinge. Šikovná, jednoduchá, rozkládací, lehká, s kovovým rámem. Rošt i opěradlo je z dřevěných pružných lamel, uložených v plastových pouzdrech, které jsou naražené do otvorů v kovovém rámu.
Několik lamel postupně používáním popraskalo a jedna se přímo zlomila. Zároveň se opotřebovala i plastová pouzdra ve kterých lamely drží. Nic tragického, pouzdro jde vyndat rukou bez nářadí a lamela vyměnit.

Jenže...
Jenže pokud máte za co. Byl jsem poněkud v šoku, když jsem se dozvěděl, že ani lamely, ani pouzdra v IKEA nelze koupit. Jako náhradní díl se prostě neprodávají.
Takže buď jsou lamely a pouzdra IKEA pohovek věčné (což nejen moje zkušenost zrovna nepotvrzuje).

Anebo vzkaz zní: Pomáháme šetřit planetu. Nevyhazujte baterie, vyhazujte rovnou celé pohovky!
Vaše IKEA...

PS: Jsa vyrostlý ještě za socialismu, kdy také ledacos nebylo k mání, jsem si samozřejmě poradil a pohovku opravil svépomocí.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
10126177
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.