Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
4761619
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
David V.
Zdravím Jirko,

pořídil jsem D750 od Nikonu a hledám k němu nějakou pevnou 50-tku, shodou okolností jsem si vzpomněl že mám někde ve skříni staré M42 skla( po dávných pokusech s Olympusem E-510) a jedno z nich je právě tento Pancolar:-)
Platí ten problém s ostřením i pro toto tělo, nebo je to záležitost Nikon obecně? Docela jste mne naladil pořídit redukci a vyzkoušet ho...;-)
David
Jiří Skořepa
Zdravím Davide,

potíž s (ne)ostřením na nekonečno platí stejně pro všechny DSLR Nikon. U Pancolaru počítejte na Nikon zrcadlovce s možností zaostřit na několik decimetrů.
Jirka N.
Krásná profi recenze.Díky. Mám možnost koupit tento objektiv, ale bude se přes redukci hodit k SONY NEX 7 (bajonet E)? Používám s redukcí také objektiv Meyer Optik Trioplan 2,8/100 a spolupracuje to bez problémů, byť jen s ručním ostřením a cloněním.
:-)
Jiří Skořepa
Zdravím Jirko,
Pancolar jsem používal i na Sony Nex-5, fotografovat s ním na Nexu půjde. Samozřejmě s tou výhradou, že menší snímač zachytí jen střed z vykresleného obrazového pole a ostřit a clonit bude třeba ručně.
Petr W.
Díky za odpověď, jen bych chtěl ještě upozornit na jistá rizika spojená s podobnými experimenty - když jsem s tím takhle chvíli blbnul, přímé sluníčko dopadající přes otevřenou clonu mi udělalo uvnitř foťáku na takovém tom černém plastovém rámečku kolem snímače doslova puchýře. Samotný snímač se zdá být bez úhony a vlastně se nic nestalo, ale mohlo by to asi nadělat i pěknou paseku.
Je celkem logické, že se to může stát, když si vzpomenu na dětská léta, jak jsme zapalovali lupou kus papíru, tak se čočky objektivu chovají vlastně stejně, ale v tu chvíli mě to vůbec nenapadlo :-(
Zdravím Petře,
za tak zásadně rizikové bych podobné experimenty nepokládal. Pěkný ohnivý kruh lze docílit zejména v době po východu či před západem slunce. A to je intenzita slunečního záření nízká, protože paprsky prochází atmosférou po daleko delší dráze než v poledne a značnou část jich vzduch absorbuje.
Petr W.
Zdravím Vás pane Skořepo, dnes jsem víceméně náhodou objevil Váš článek o Pancolaru, tak hezky napsáno a zdokumentováno, musel jsem to hned jít vyzkoušet, když ještě navíc právě svítilo zapadající sluníčko :-)
A ten \"ohnivý kruh\", jak jste to tak hezky nazval, se docela zadařil :)
tady je ukázka: https://www.flickr.com/photos/134836250@N02/32851073253/
Díky za inspiraci, mějte se hezky
Díky za návštěvu i za příspěvek a ať se vám vede :-) Pancolar je jedno z nejvšestrannějších starých sklíček.
Bahner Filip
Dobrý den,
prosím o radu. Mám Nikon D60 a otec praktiku LLC s Pancolarem 1,8/50 - zebru.
Pro hraní si s Nikonem a tímto sklem uvažuji o nutné koupi redukce na Nikon foťák pro M42. Avšak vidím tyto redukce, které vypoadají na pohled stejně (od 169,- až 669,- bez chipu a kolem 800-1200 s chipem.)
Jediné, co jsem snad pochopil z diskuzí je, že bez chipu bude objektiv fungovat pouze v manuálním režimu bez možnosti ověření správného zaostření probliknutím ostřícího bodu v hledáčku. Kdežto s chipem toto je umožněno.
Avšak co mě spíše zaráží, že namísto přepočtu 50-ky pro APS-C dochází snad posunem vzdáleností čipu od roviny ostření k posunu, tudíž je vhodné používat tento objektiv pouze pro focení do cca 2m vzdáleností. U Canonu prý tyto vzdálenosti jsou shodné s \"praktikou\".
JE TEDY TENTO OBJEKTIV VHODNĚJŠÍ PRO CANONY NEŽ NIKONY?

Uvažoval jsem totiž o koupi pevné 35ky nebo (nebo \"i\") padesátky od Nikkoru (ty v ceně cca 6 tis.). Známý mi však tvrdí, že než tyto levnější 35ky je lepší starý Pancolar z prakticy s redukcí. Sice na jiném ohnisku po přepočtu, ale tyto skla jsou opravdové \"staré dobré\" skla.

Je tedy má úvaha správná? A jaký typ redukce tedy zvolit?
Děkuji za radu Bahner Filip
Jiří Skořepa
Zdravím Filipe,
starý Pancolar je - z pohledu adaptace na tělo DSLR - opravdu vhodnější pro Canon nežli pro Nikon. Ostření do 2m na Nikonu je příliš optimistický předpoklad, počítal bych spíš se vzdáleností do 0,5-1m. Na blízko výborné sklo ale místo záklaďáku na Nikon nepůjde.

Nikon D60 je dost starý model, neznám ho do detailu. Co se pamatuji, režim živého náhledu ještě neměl, čili je třeba se spolehnout na ostření přes hledáček. Probliknutí ostřícího bodu ( u čipované redukce) by sice mělo situaci řešit, ale nebývá to nikterak přesné zaostření. Každopádně je třeba počítat s větším množstvím nepřesně zaostřených snímků. Asi bych osobně zvolil tu nejlevnější obyčejnou redukci bez čipu, vyjde to téměř nastejno.

Jako cenově rozumný základní objektiv by možna mělo smysl uvažovat o starěm Nikkoru 50/1,8 E. Je to sice plasťák(E-řada znamená ekonomickou=levnější variantu, plast na plášti místo kovu), ale velmi bytelně dělaný a s relativně slušnou optikou. Ostřit bude třeba pořád manuálně a nejspíš nepůjde indikace probliknutím ostřícího bodu, ale dá nekonečno a odpadnou starosti s redukcí. Cenově v bazarech 1000-2000 Kč.
Marek Kokeš
Dobrý den,velmi pěkný článek,díky. Sám vlastním 2 Pancolary (zebru a novější MC),které používám přes redukci na Oly Pen. Pro plné využití potenciálu tohoto skla je potřeba elektronický hledáček,ale i bez něj se dá dosáhnout dobrých výsledků. A přijde mi, že mám z povedené kompozice i o něco větší radost,než z podobného snímku pořízeného plně automatickým objektivem:)Dobré světlo!
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.