Proč NEleštit staré hliníkové objektivy

Vyleštěný objektiv po půl roce...Valná část starých objektivů s hliníkovým pláštěm mívá povrch více či méně zašedlý od oxidů hliníku, které se působením vlivů vnějšího prostředí postupně tvoří. Na oko to nemusí vypadat zrovna hezky.

Osobně, mohu-li si vybrat, dávám přednost těmto málo vzhledným „šedivkám“ před parádně nablýskanými starosklíčky.

Proč?

Kdo se jen trochu zajímá o proces koroze hliníku, ví, že zašedlá vrstva na povrchu chrání neporušenou vrstvu kovu pod ní před další korozí. Obvykle navíc z výroby býval povrch hliníku eloxovaný a tedy i odolnější.
Přeleštěním se odstraní povrchová zoxidovaná vrstva, obnaží se povrch neporušeného kovu a proces koroze začne znovu. Navíc se zeslabila či odstranila eloxovaná vrstvička. Čili o to snáz koroduje měkčí neupravený hliník pod ní.
Takže odstranění zkorodované vrstvičky hliníku je kontraproduktivní.

A použít ještě nějaký chemický leštící přípravek osobně pokládám za hazard protože nikdo neví jaké potenciálně škodlivé procesy mohou další složky v něm obsažené v dlouhodobém horizontu způsobit.

Zkrátka naleštěné objektivy se jen lépe prodávají… Staří Čechové měli úsloví „Navrch huj, vespod fuj…“ Pro mne samotného je perfektně nablýskaný objektiv varovným signálem „Pozor!“ Asi stejně tak jako krásně čerstvě přelakovaná karosérie u prodávaného staršího vozu.

Více o eloxování a korozi hliníku na Wikipedii: Eloxování
Za upozornění na výborný odkaz a také za fotografie názorně ilustrující problém děkuji Davidovi Modřanskému.

Drobná poznámka na závěr: Stejný princip bohužel neplatí u železných kovů, tam koroze i pod povrchovou vrstvou rzi postupuje stále do hloubky a je třeba stav vhodným ošetřením řešit.

Vyleštěný objektiv po půl roce...Vyleštěný objektiv po půl roce... - Za poskytnutí názorného fota děkuji Davidovi Modřanskému: Objektiv, jehož povrch byl "ošetřen" do vysokého lesku v němž jsem ho koupil. Cca po půl roce se povrch objektivu změnil na toto. Mezi ostřícím kroužkem a stupnicí rozsahu clon je vidět úzký proužek zbytku eloxové úpravy, která "ošetřena" nebyla.

Neleštěný objektiv se zachovalým elioxovaným povrchemNeleštěný objektiv se zachovalým elioxovaným povrchem - Za poskytnutí názorného fota děkuji Davidovi Modřanskému: Pro srovnání detail jiného skla, který nikdy leštěním "ošetřen" nebyl.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
541615
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
David M
Informace o eloxování hliníku na wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Eloxován%C3%AD
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.