Pinus sylvestris, borovice lesní „Chudobínská borovice“ - Žďársko, Vysočina

Pinus sylvestris, borovice lesní „Chudobínská borovice“ - Žďársko, Vysočina

Nádherný solitérní strom, vyrůstající na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady, je přezdívaný též „Strážkyně zatopeného údolí“. 
Borovice lesní (Pinus sylvestris), stará asi 350 let a s obvodem kmene 177 cm, nese jméno po zaniklé obci Chudobín, která zmizela pod hladinou vodní nádrže Vír. Původně rostla na skalnatém ostrohu nad vsí. V roce 1956 byla obec vystěhována a zatopena. Podle pověsti, tradované mezi někdejšími obyvateli Chudobína, hraje u borovice za noci čert na housle. 
Dnes Chudobínská borovice roste na skalnatém ostrohu, vybíhajícím z levého břehu Vírské údolní nádrže. Podle momentální výška hladiny Svratky v přehradě ční někdy víc nad hladinou, jindy, při vyšší vodě, stojí jen na malém ostrůvku.
V roce 2019 zvítězila borovice v celostátní anketě Strom roku nadace Partnerství a v roce 2020 získala první místo v anketě Evropský strom roku.


Použitá fototechnika: Sony Alpha A7 (ILCE-7) / Sony FE 100-400mm f/4,5-5,6 GM OSS / ND 2000x VFFOTO

ID fotografie: #1242

Zobrazeno: 2602 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1519202117
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pod touto fotografií se nenacházejí žádné záznamy.
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.