Okrotice dlouholistá, sněhobílá lesní kráska

V ČR rostou tři druhy okrotic – nádherných a vzácnějších lesních orchidejí. Liší se od sebe barvou květů: Nejpozdnější okrotice červená je má růžové jako Popelka jdoucí na ples. Dříve kvetoucí okrotice bílá má okvětní lístky smetanové až nažloutlé. A nejčasnější okrotice dlouholistá se pyšní květy sněhobílými jako svatební šaty.

Za sněhobílou krasavicí jsem se do Českého krasu vypravoval marně po několik let. Pokaždé jsem po zdolání prudkého, velmi neoblíbeného kopce nacházel odkvetlé rostliny, v lepším případě s posledním zbývajícím kvítkem.

Až letos. Původně jsem v doprovodu kamarádů Václava a Tomáše přijel na botanickou exkurzi pořádanou správou CHKO a směřující za včelníkem rakouským, lomikameny a hvozdíkem sivým. Na místě srazu při pohledu na padesátihlavý dav účastníků znejistěl zejména Tomáš který nemá rád zástupy. Po rychlé domluvě měníme plány a vyrážíme raději individuálně.

Krátká zastávka na skalní stepi, druhá na skalách nad údolím Berounky (hvozdík sivý jen v poupatech) a mizíme do lesa. Tedy hlavně do strmého svahu. Při funění vzhůru sotva vnímám krásu rozkvetlé kamejky modronachové a mařinky vonné v podrostu. Patnáctikilový batoh je na hřbetu proklatě cítit. Hezká rozkvetlá snítka mařinky je tedy vítanou záminkou pro zastávku.

Fotografováním jsem se zdržel a kluci jsou kdesi daleko vpředu. Doháním je až na lokalitě – mžourajíce do fotoaparátů klečí v listí před dvojicí krásně rozkvetlých okrotic. A kolem v lesním podrostu svítí další a další... Hurá! Letos konečně včas!

Okrotice dlouholistá — Cephalanthera longifolia (orchideaceae-vstavačovité), někdy zvaná i okrotice mečolistá, je vytrvalá orchidej s vodorovným plazivým podzemním oddenkem. Dorůstá výšky 15-40, někdy až 70 cm, s dlouhými, dvouřadě uspořádanými úzkými kopinatými listy. Kvete v květnu až červnu sněhobílými, 2,5-3 cm velkými a jen málo pootevřenými květy. Na rostlině jich bývá 5-12, někdy i více. Plody jsou zelené tobolky.

Vybírám si jednu bílou krásku, nasazuji 300mm Nikkor AF teleobjektiv. Kreslí ostře, „vypíchne“ rostlinu ze zelené změti okolního podrostu a vůbec nevadí že fotím ze vzdálenosti skoro deseti metrů. Příznivé je i počasí, slunce sotva prosvítá za světle šedou vrstvou mraků a vytváří v lese měkké difúzní osvětlení. Krása. Za jasného počasí s fleky světla by sněhobílé květy nejspíš vůbec nešlo fotit.

Pořizuji další a další snímky, rostliny jednotlivé i dvojice, detaily květenství. Dámy v bílých blůzkách se smaragdovými sukněmi listů, čekající v zeleni lesního parketu na své kavalíry.
Abych zachytil podrost s početnou skupinou, prohazuji tele za širokoúhlou superostrou letitou Nikkor klasiku 28/2,8 AiS. Nakonec si znovu hraji s dlouhým sklem a zkouším efektní průhledy skrze blízké a tedy měkce mázle rozostřené listí.

Moc nerad balím fotonádobíčko. Scházím zpět do údolí ve stopách kluků které vpřed hnala chuť na orosenou sklenici v nejbližší hospodě. I pivo je výborné čímž výprava končí za všeobecné spokojenosti.


A kde že ta lokalita je? Nezlobte se na mne, neprozradím. Ať si bílé paní v zelenkavých stínech lesa nerušeny kvetou i další roky...

Cephalanthera longifolia, okrotice dlouholistá - NPR Karlštejn, CHKO Český krasCephalanthera longifolia, okrotice dlouholistá - NPR Karlštejn, CHKO Český kras - Cephalanthera longifolia, okrotice dlouholistá (synonymum okrotice mečolistá) - kvetoucí rostlina. Mladší dubohabřina v NPR Karlštejn, CHKO Český kras. Snímek pořízen 14.5.2011.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
21171111
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Václav
Prosím kde u Vsetína?
Zdeněk Valchář
U Vsetína jsou jich mraky.
Zdeněk Souček
Jirko něco na tom Nikonu asi bude. I když také záleží na tom, kdo ho drží v rukách. Pěkná fotka.
Ahoj Zdeňku, rád tě tu vidím :-)

Nikon jsem v tomhle případě nedržel v ruce ale spočíval na bytelném stativu. Ono udržet půldruhakilový Nikkor 300mm by v lesním příšeří dost dobře nešlo. Ale na orchideje je úžasný.
Přeji ti dobré světlo, ostrá skla a dostatek pěkných tvorů před nimi :-)
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.