Orchidejové Gargáno 2019: krásné, rozkvetlé, namrzlé, oplocené, suché, vykopané i sežrané…

Ranní GarganoJarní cesta na jihoitalský poloostrov Gargáno pro mne otvírá orchidejovou sezónu. Letos už po sedmé jsem s prvním dubnovým víkendem vyrazil na planiny vápencových kopců. A jako vždy zvědavý jaké orchideje zastihnu kvést.

Okolí silnice od San Marco in Lamis přes San Giovanni Rotondo a Monte Sant´ Angelo dává tušit odpověď. Jaro pokročilo o kousek víc než vloni, začíná hlavní sezóna tořičů. Hřmotné nepřehlédnutelné barlie (Himantoglossum robertianum) s hnědofialově zelenými květy už dokvétají. Ze země vyráží červené vstavače motýlovité s červenavě bělorůžovými květy, žluté až hnědavé pysky a růžové okvětní lístky Ophrys tenthredinifera i zelené lodyhy hnědočerveně kvetoucích velikonočních gargánských tořičů.

Ophrys sphegodes subsp. garganica - tořič velikonoční gargánský A všechno jaksi drobnější než minulé roky. I na gargánských krasových planinách se projevuje nebývalé sucho.
Dole pod kopci kolem Manfredonie je to krásně vidět na ločidlu (Ferrula communis). Letošní, žlutě nakvétající rostliny téhle přerostlé “mrkve”, jsou vysoké s bídou půldruhého metru. A mezi nimi loňské uschlé zdřevnatělé lodyhy, nejméně o metr vyšší.
O nedostatku dešťů svědčí rovněž nedávno odumřelé, černé a zuhelnatělé borovice i jalovce na části pastvin pod Monte Sacro. A také v nekropoli Daunů na vrcholu Monte Saraceno. Tady loni vysušená vegetace nepěkně pohořela.

 

Gargano sežrané A gargánské planiny jsou letos zase o dost sežranější. Tradiční početná stáda koz a ovcí, jaká pamatuji ještě před pár lety, není prakticky nikde vidět. Jen pár oveček kolem usedlostí. Zato skotu se pase daleko víc, než by bylo únosné (i díky eurodotacím z Bruselu). Tráva v suchu dorůstá pomaleji a mizí, spolu s orchidejemi, v hladové dobytčí tlamě. Jeden den fotíme krásně rozkvetlé endemické Ophrys sipontensis, večer kolem produpe “kombajn” v podobě stádečka krav s nezbytným býkem - a rázem není co fotit.
Pastviny jsou takřka všude vyžrané na centimetrový golfový trávníček, tu a tam přizdobený kravincem. Orchideje na pastvinách a ve škrapových polích ještě kvetou - ale nemyslím, že všude mají dost času k dozrání semen.

 

A tak ustupují…
Nejbohatší „zahrádky“ už zdaleka nejsou všude. Orchideje se stahují do svahů, skalek, opuštěných lomů a na úhory. Úplně nejhezčí porost velikonočních gargánských tořičů rozkvétá v opuštěných vápencových lomech u Manfredonie, kam se dobytek nedostane. Ani nejznámější škrapy pod Monte Sacro už nejsou tak pestré jako dřív. I všude jinde je třeba hledat anebo, ještě lépe, přesně vědět kam jít.
Přesto jsem mírným optimistou… Tolik dobytka trvale přepásané planiny Gargána dlouhodobě neuživí. Orchis (Anacamptis) collina - vstavač chlumníStavy se budou muset snížit, dotace nedotace. Orchideje snad někde v refugiích přežijí a když nastane rozumná rovnováha, vrátí se.

Tedy někdy… Studenou sprchou při odjezdu byla zastávka na plácku s „modrofousáčem“ Ophrys speculum. S větším či menším štěstím na správný termín jsem ho sledoval a fotil od roku 2014. A doufal jsem, že čerstvá zpráva na internetu, o vykopaných rostlinách Speculum, se netýká téhle minilokality s asi pěti rostlinami. Marně, smutné důlky v zemi znamenaly konec nadějí.

Během týdne pobytu nám příliš „nepřálo“ počasí. Téměř každý den pršelo.
Nedobré pro fotografa, kterému lije voda za krk i do fototechniky, požehnání pro rostliny.
Mnohé se vzpamatovalo. Z trávy vyrazily vzhůru zelené lodyhy Orchis italica a rozkvetly do růžové krásy. Nizoučké kukačky (Orchis morio), Ophrys tenthredinifera i velikonoční gargánské tořiče (Ophrys sphegodes subsp. garganica) povyrostly.
Příjemně překvapil nález několika jednotlivých rostlin Anacamptis colina na několika lokalitách. Tenhle druh roste na Garganu velice roztroušeně, je nenápadný a hodně časný.

 

Orchis papilionacea, vstavač motýlovitý -  Gargano, ItálieOpravdu jasná obloha byla za svítání jen jednou. Po podvečerní bouřce a nočnim vyjasnění sotva dva stupně nad nulou a na trávě i orchidejích šedivec jinovatky. Samotný východ slunce v popředí s orchidejemi nebyl nic moc – ale co následovalo po něm, bylo fotoobžerství. Nízké a krásně kreslící ranní slunce v ojíněné trávě. Protisvětlo, odlesky a kapky zmrzlé vody na rostlinách. Hodinka absolutního fotografického blaha.Nekropole Daunů

 

Gargano - potkávání moře s pevninouNaštěstí Gargáno nejsou jen orchideje, je krásné a jedinečné i krajinářsky. Nikde jinde nenajdete na planinách desítky i stovky metrů nasucho po staletí skládaných zídek a terásek z místního křídového vápence.
Kulaté i čtvercové kamenné chýše pradávných pastevců.
Do moře strmě spadající svahy Monte Saraceno s nekropolí Daunů z předřímských dob. S obloukem duhy, klenoucím se nad pětistovkou kulatých ústí pravěkých hrobů tesaných do skály.
Háje pokroucených kmenů prastarých olivovníků kolem bělostných domů jitřního města - Mattinaty.
Monumentálnost normanského a templářského hradu v Monte San’t Angelo i domy kolem, nalepené v úzkých uličkách ke skále jako vlaštovčí hnízda.
Obilná políčka zaplevelená žlutými divokými tulipány.
Bílý monolit Pizzomunno na pláži ve Vieste. Byl tu předtím, než u pláže vyrostly hotely, a bude tu i potom.
Skály a planiny Gargana měří čas jinak.

 

Srdce GargánaA také jsem viděl srdce Gargana.
Jednoho dne v podvečer přišla od západu hradba dramatických dešťových mračen. Překryla slunce a přinesla modročerné provazce deště. Následující ráno mne vítalo bělošedým oblačným pásem při východním obzoru, navlhlou krátkou travou a rozjasňující se modrou oblohou s beránky nad mou hlavou. Po chvíli slunce prorazilo mraky a pozlatilo bílé vápence na planinách.
A tehdy jsem našel srdce Gargána. Živé, rudé, nepřikrášlené a nádherné jako okolní krajina.
Jeho obraz jsem si odnesl s sebou.
Ale to pravé srdce krajiny je stále tam... Kdesi na planinách Gargána, na které se budu znovu a znovu vracet.

Seznam nalezených druhů orchidejí:

Aceras anthropophora
Anacamptis collina
Barlia robertiana (Hiemantoglossum robertianum)
Dactylorhiza romana
Himantoglossum hircinum (nekvetoucí, v poupatech)
Ophrys apulica
Ophrys bertolonii
Ophrys bertoloniiformis
Ophrys bombyliflora
Ophrys ? funerea
Ophrys garganica (Ophrys sphegodes subsp. garganica, Ophrys passionis subsp. garganica)
Ophrys incubacea
Ophrys lutea
Ophrys oestrifera subsp. montis gargani (nekvetoucí, v poupatech)
Ophrys pauciflora
Ophrys quadripunctata
Ophrys sipontensis
Ophrys tenthredinifera
Orchis italica
Orchis morio
Orchis papilionacea
Orchis x genarii (kříženec O. papilionacea x O. morio)
Orchis ustulata ustulata
Serapias bergonii

Orchis italica - vstavač italskýOrchis italica - vstavač italský - Kvetoucí rostlina v ranní namrzlé a ojíněné trávě. Okolí San giovanni Rotondo, Gargano, Itálie.
Sony A7R, Sony 90 mm f/2.8 Macro G OSS, ISO 100, f/2.8, 1/800 s
Snímek pořízen 11. 4. 2019.

Orchis papilionacea, vstavač motýlovitý -  Gargano, ItálieOrchis papilionacea, vstavač motýlovitý - Gargano, Itálie - Orchis papilionacea, vstavač motýlovitý, kvetoucí rostlina ve zmrzlé trávě a prvních paprscích slunce. Pastvina při silnici z Monte Sant´Angelo do San Giovanni Rotondo, Gargano, Itálie.
Snímek pořízen 11.4.2019.

Gargano - potkávání moře s pevninouGargano - potkávání moře s pevninou - Monolit Pizzomunno ve Vieste, Gargano, Itálie.
Snímek pořízen 9.4.2019

Orchis (Anacamptis) collina - vstavač chlumníOrchis (Anacamptis) collina - vstavač chlumní - Rostlina fotografovaná v podvečerním protisvětle poblíž Monte Sant´Angelo. Gargano, Itálie.
Sony A7, Sony 90 mm f/2.8 Macro G OSS, ISO 100, f/2.8, 1/1000 s
Snímek pořízen 10. 4. 2019

Gargano dramatickéGargano dramatické - Když se v podvečer žene bouře nad planinami Gargana.
Tomaiolo, Gargano, Itálie
Snímek pořízen 10.4.2019

Nekropole Daunů Nekropole Daunů - Oblouk duhy se klene nad pradávnými hroby na Monte Saraceno. Dnes, stejně jako tisíciletí před Kristem…
Sony A7, Laowa 15 mm f/2 FE Zero-D, ISO 100, f/8, 1/60 s
Snímek pořízen 11. 4. 2019.

Srdce GargánaSrdce Gargána - V podvečer předchozího dne přišla od západu hradba dramatických dešťových mračen. Překryla slunce a přinesla modročerné provazce deště.
Ráno mne vítalo bělošedým oblačným pásem při východním obzoru, navlhlou krátkou travou a rozjasňující se modrou oblohou s beránky nad mou hlavou. Stál jsem v ranním chladu než slunce prorazilo mraky a pozlatilo bílé vápence na planinách.
A tehdy jsem uviděl srdce Gargána. Živé, rudé, nepřikrášlené a nádherné jako okolní krajina.
Jeho obraz si od té doby nesu s sebou. Ale to pravé srdce krajiny je stále tam... Kdesi na planinách Gargána, na které se budu znovu a znovu vracet.

Ranní GarganoRanní Gargano - Východ slunce nad planinami Gargana, s asfodelou (Asphodellus ramosus) vlevo v popředí.
Sony A7, Laowa 15 mm f/2 FE Zero-D, ISO 100, f/13, 1/80 s
Snímek pořízen 12. 4. 2019

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7813211
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.