Neobjektivně o objektivech 4 – Trioplan 2,9/50 V, kroužkující drobeček

V brašně či fotobatohu téměř každého fotografa se časem začnou hromadit různé výměnné objektivy. Zpočátku pro radost… Ten je ideální na portrét, jiný na krajinu a další pro makro. Brašna postupně bobtná a těžkne, až se stane reálně nenositelnou…
V další fázi dojde jednak na rozhodování co vzít momentálně s sebou na focení, za druhé na daleko těžší rozhodování který objektiv si nechat a který poslat dál do světa… Jak říkává kamarád Fabius: „Objektivy musí proudit… !"
Za dvě desítky let foto-života mi brašnu zatížila řada objektivů. Některé jen prošly, jiné se zdržely déle a s některými žiju dlouhodobě. A vybrané vám chci postupně představit. Ne z pohledu striktně technického světa měření MTF křivek střed – rohy ale z toho ryze subjektivního, tak jak se mnou putují, fotí a více či méně si sedneme navzájem.

Trioplan 50/2,8, foto pryskyřníku s mouchou.     Dnes o kouzelném trpasličím německém starosklíčku
Trioplan 2,9/50 V

Trioplan 2,9/50 V, kroužkující drobeček

Jedním z nejzajímavějších starých manuálních "padesátek" německé provenience je bezesporu Trioplan 2,9/50.

Optickou stavbou jde o klasický Cookův triplet. Vyniká miniaturními rozměry, nízkou váhou, velmi příjemnou ostrostí a absencí chromatické aberace.
Ostří od vzdálenosti 60 cm a má v protisvětle typický ”kroužkový” bokeh.
Z pověstných „kroužkujících“ starých objektivů (Primoplan 1,9/58, Trioplan 2,8/100, Trioplan 2,9/58) je jednoznačně tím nejostřejším. Kresba je velice dobrá už „na plnou díru“ a skvěle si poradí i s protisvětlem.
Při bočním světle či šikmém protisvětle může být někdy problém se závojem a snížením kontrastu, výrazně pomůže nasazená sluneční clona.

Z nectností Trioplanů 2,9/50 mne osobně nic zásadního nenapadá.

Historie

Trioplan 2,9/50 byl vyráběný od poválečných let (1946?) v závodě Meyer-Optik, Görlitz (česky se město nazývá Zhořelec) jako velmi levný (údajně stával zhruba polovic toho co Tessar 2,8/50 ) a přitom relativně kvalitní výměnný základní objektiv. V roce 1963 byl vystřídán Domiplanem 2,8/50.

Rané verze měly jednoduché antireflexní vrstvy. Pozdější kusy (od 1952?), označené v názvu červeným V („red V“) – Vergütet, měly antireflexní vrstvy vícenásobné. Pro praktické užití, zejména v protisvětle, jsou jednoznačně zajímavější tyto pozdější verze s vícenásobnými antireflexy.

Pavučina -TáborskoPři nákupu

Je dobré zkontrolovat stav optiky i mechanický.
     Dle zkušenosti jiných uživatelů údajně existuje kusová variabilita a některé kusy mohou být neostré. Osobně jsem se s tímto nesetkal.
     Kupodivu docela častým problémem bývá poškozený (naťuklý) filtrový závit. Při menší míře poškození jej servis umí vyrovnat.
     Někdy se může objevit problém s tužším nebo nerovnoměrným chodem ostřícího kroužku, známý to problém německých starosklíček s tuhnoucím mazivem. Opět servis zvládne.
Na zamaštěné lamely clony netrpívá.

Příslušenství

Velmi doporučuji sluneční clonu.V závitu 35,5mm se špatně shání a draze platí. Výhodnější je použít redukční kroužek 35,5/40,5mm jako mezikus a sluneční clonu se závitem 40,5mm, na FF verzi pro standardní objektivy, na APS-C spíš delší verzi pro teleobjektivy.
Doporučuji opravdu používat vždy.

Kde se Trioplan 2.9/50 nejlépe uplatní?

Orchis militaris, vstavač vojenský - KroměřížskoJako maličký, lehký a skladný základní objektiv. Vejde se do každé brašny, nabízí i odcloněný příjemnou ostrost. Ta se ještě zvyšuje přicloněním, zároveň bokeh zůstává hladký a klidný.

Na makro, detail a snímky zblízka. Při zaclonění v bočním či dopadajícím světle kreslí až překvapivě ostře a má příjemný klidný bokeh.

Na hrátky v protisvětle. Protisvětlo je jednoznačně silnou stránkou tohoto objektivu. Při téměř osovém protisvětle vytváří odcloněný krásné jemné bokehové kroužky zejména kolem lesklých předmětů mimo hloubku ostrosti. Netřeba řešit chromatickou aberaci - prostě není. Typicky se Trioplan 2,9/50 V hodí například pro ranní snímky zblízka v ranní orosené trávě. Kapky budou skutečně bílé, nikoliv přibarvené aberací do fialova či zelena.

Rozhodně je Trioplan 2,9/50 V jedno z úžasných velice skladných a lehkých „must have“ sklíček, které dík ostrosti i osobitému bokehu v protisvětle má stálé místo v mé fotobrašně.




Pavučina - TáborskoPár technických dat:

výrobce Meyer-Optik, Görlitz
bajonet Exa, Altix, závit M42x1
ohnisková vzdálenost 50 mm (na kinofilmu)
optická stavba 3 optické členy ve třech skupinách
váha 80 gramů
délka objektivu (nasazeného na fotoaparátu) 35 mm
průměr 36 mm
minimální zaostřovací vzdálenost 60 cm
(některé verze 70cm)
dvanáctilamelová clona
rozsah clonových čísel 2,9-22
filtrový závit 35,5 mm.

Všechny články seriálu „NEOBJEKTIVNĚ O OBJEKTIVECH“

Níže několik ukázek. Chcete-li si prohlédnout všechny mé snímky pořízené s Trioplanem 2,9/50, použijte tlačítko "Fototechnika" v levém menu a následně zvolte tento objektiv.

Trioplan 50/2,8, foto pryskyřníku s mouchou.Trioplan 50/2,8, foto pryskyřníku s mouchou. - Trioplan 50/2,9 (Meyer-Optik Gorlitz) - ranní foto pryskyřníku s mouchou. Snímek pořízený u obce Žíreč poblíž Dvora Králové nad Labem, východní Čechy.
Snímek pořízen 5.10.2013

Pavučina -TáborskoPavučina -Táborsko - Pavučina fotografovaná ráno v orosené trávě plně odcloněným starým manuálním objektivem Trioplan 50/2,9 (Meyer-Optik Gorlitz). Táborsko.
Snímek pořízen 25.5.2014.

Orchis militaris, vstavač vojenský - KroměřížskoOrchis militaris, vstavač vojenský - Kroměřížsko - Orchis militaris, vstavač vojenský. Květenství fotografované v protisvětle za ranní rosy historickým manuálním objektivem Trioplan 50/2,9. Kroměřížsko
Snímek pořízen 8.5.2014.

Pavučina - TáborskoPavučina - Táborsko - Pavučina fotografovaná ráno v orosené trávě plně odcloněným starým manuálním objektivem Trioplan 50/2,9 (Meyer-Optik Gorlitz). Táborsko.
Snímek pořízen 25.5.2014.

Dactylorhiza majalis, prstnatec májový - TáborskoDactylorhiza majalis, prstnatec májový - Táborsko - Dactylorhiza majalis, prstnatec májový. Kvetoucí rostlina fotografovaná při východu slunce v orosené trávě plně odcloněným starým manuálním objektivem Trioplan 50/2,9 (Meyer-Optik Gorlitz). Táborsko.
Snímek pořízen 25.5.2014.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
21171219
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.