Starosklíčka v kostce - jak je vidím já

…aneb co můžete čekat od konkrétních starosklíček (stručné a ryze mé subjektivní hodnocení)

 



Berolina-Westromat 35/2,8 - Rybova Lhota, TáborskoBerolina-Westromat 35 mm f/2,8 (Exa bajonet, ISCO Göttingen)

Nepříliš známé ale velml osobité příjemné staré sklíčko. I odcloněný vyniká slušnou ostrostí ve středu obrazového pole, kroužkováním i zajímavým bokehem z půlměsíčků v okrajových partiích. Na nižší clonová čísla zajímavý na detail i na portrét. Po přiclonění vhodné sklíčko na krajinu, na detail tam kde chceme dobrou ostrost( a není zrovna po ruce Flektogon 35/2,4 nebo Pancolar).

 



Anemone nemorosa, sasanka hajní - Hlavatce, TáborskoBerolina-Westromat 135 mm f/3,5 (Exa bajonet, ISCO Göttingen)

Nepříliš známé ale designem zvláštní a opticky příjemné staré sklíčko s ohyzdně plastovým opláštěním. I odcloněný vyniká slušnou ostrostí ve středu obrazového pole, příjemným bokehem a jemným podáním polotónů. Nectností je mírný sklon k duchování. Na nižší clonová čísla zajímavý na detail (s mezikroužky) i na portrét.

 



Bonotar 105 mm f/4,5 (Feinmess Dresden)

Překvapivě dobré nepříliš známé starosklíčko málo známého německého výrobce. Úžasně kompaktní tenký stříbrný objektiv s kroužky v bokehu. V porovnání s daleko známějším Trioplanem 100/2,8 jsou kroužky méně výrazné, o to víc vynikne už při otevřené cloně ostrost a kontrast ve kterých zase boduje Bonotar. Zabere minimum místa v brašně, skvělé sklíčko na detail a snímky zblízka (případně s mezikroužky), výborně si poradí i s protisvětlem včetně téměř osového.

 



Corydalis sp., dymnivka – Sirotčí hrádek, Pálava Canon Macro FD 100 mm f/4 S.C.

Hezké, ostré a velmi příjemné makro starosklíčko, sehnatelné za velice příjemně nízkou cenu. Konstrukcí bytelný makroobjektiv s hezkým a osobitým bokehem. Ideál pro fotografování rostlin a detailůů přírody, zejména v bočním světle či po světle. V protisvětle mají snímky nafialovělý „retro“ nádech - buď se vám to zasmlouvá, nebo ne. Celkem velmi výrazná je chromatická aberace v protisvětle na kontrastních hranách. Dá se částečně zmírnit v postprodukci, ale lépe se takovým motivům rovnou vyhnout.

 



Utricularia bremii, bublinatka vícekvětá – TřeboňskoCanon Macro FD 200 mm f/4

Příjemně ostrý, bytelný a relativně tenký pravý makroobjektiv (zvětšení 1:1) dlouhého ohniska s parádně vyřešenou (a odnímatelnou) stativovou patkou a vestavěnou výsuvnou sluneční clonou. Krásně jemné pozadí na nízkých clonách, na plnou díru jsou krásné bokehové kroužky, ale pozadí je rozpatlané často až příliš (holt dvoustovka na blízko), většinou o 1-2 clonová čísla cloním. Hloubka ostrosti je tak malá, že se přiclonění snese – jen s tou výhradou, že u zdrojů světla mimo hloubku ostrosti se bokehové kruhy přicloněním zmenší a ještě dalším cloněním kroužky klasicky a očekávatelně zhranatí.

Lycopodium clavatum, plavuň vidlačka – TřeboňskoKrásné a osobité makrosklíčko na detaily a snímky zblízka (po lehkém přiclonění) s příjemným bokehem. Nectnosti: Plně odcloněné má výraznou a nepříjemnou chromatickou aberaci na kontrastních hranách ve stylu planarů a úplně se nekamarádí s protisvětlem. Přicloněním se problém aberace  značně umenšuje.

 



Spiranthes spiralis, švihlík krutiklas - NPP Švařec, ŽďárskoDomiron 50 mm f/2 (Meyer-Optik Görlitz)

Vysloveně bokehové, raritní, velmi osobité, velmi vzácné, velmi drahé a na svou dobu dost neobvykle světelné starosklíčko s nímž není lehké fotit. Odcloněný umí výrazné velké a krásné kroužky v bokehu a velmi malou hloubku ostrosti.

Váže se k němu několik zajímavostí: Určitě nejvzácnější a zároveň jeden z nejkratší dobu produkovaných objektivů u Meyer-Optik Gorlitz - pouhé 2 roky, 1960-61. Měl být konkurencí pro Zeissův Pancolar 50/2 ale výroba byla brzy ukončena a celkový počet vyrobených kusů není velký. Konstrukčně jde o dvojitý gaussův objektiv ze šesti členů, navíc zajímavý tím, že byl jedním z prvních sériově vyráběných objektivů s plovoucími členy (floating elements). Existují dvě verze, stříbrná a černá, která je mnohem vzácnější. Obě výhradně jen a pouze v Exa bajonetu. Originálně je řešená přední část objektivu - čelní čočka hluboce zapuštěná v obrubě, která tak přejímá i funkci sluneční clony. Nezvykle krátká minimální zaostřovací vzdálenost 34 cm.

Starosklíčko pro klidnou povahu a neuspěchané foceni . Je jako mladá žena jež vyrostla z nerozvážné dívky, dozrála do svébytné krásy ale dává se jen tomu, kdo se jí trpělivě věnuje, objevuje kouzla její povahy - a nespěchá. Zapomeňte na krajinu či reportáž. Domironu sluší blízkost. Kontrast světla a stínu. Houbičky v mechu, nasvícené zbloudilým paprskem slunce v přítmí lesního mlází. Žilnatina listu prozářeného sluncem na pozadí bokehových kroužků mozaiky oblohy v korunách stromů. Soška bohyně Nike na chladiči autoveterána.... Důležitý není jen hlavní motiv ale popředí i pozadí okolo - jen tak vynikne specifický bokeh Domironu. Osamocený hlavní motiv sice Domironem také nafotit jde - ale podobnou fotku lze pořídit mnoha jinými (a výrazně levnějšími) objektivy.

 



Flektogon MC 35 mm f/2,4 (Černý, Carl Zeiss Jena)

Menší, nenápadný objektiv s výbornou obrazovou kvalitou a schopností ostřit i hodně blízko (20 cm). Pozor při nákupu, uvnitř nesmí nic chrastit. Jedna vnitřní čočka mívá tendenci se postupně uvolnit z uložení a volná může v extrémním případě až třískat do ostatních členů. Navíc má tento objektiv dodatečně centrovaný přední člen, je dobré se ujistit že se uvnitř nikdo nepovolaný nehrabal.

Jedno ze starosklíček, které je prostě třeba mít. Skvělý na detaily ale zrovna tak perfektní na krajinu, obzvlášť po lehkém přiclonění.

 



Epipactis palustris, kruštík bahenní - ŠumavaFujinon 55 mm f/2,2 (Fuji Photo Film CO.)

Menší, nenápadný, opticky zajímavý a na japonce velmi nestandardní objektiv. Kroužkováním a charakterem bokehu odpovídá daleko spíše německým nežli japonským sklům, kvalitou mechanického zpracování bohužel nejnižší třídě plasťáků. Optika je vyrobená v Japonsku nicméně osazená v mizerném uložení. Ne že by ostření nechodilo - ale kvalitní kovový helicoid je pod pogumovaným ostřicím prstencem opláštěný pouzdrem z černého plastu, které stárnutím praská, rozpadá se a vydroluje. Všechny (asi čtyři) kusy které jsem vlastnil nebo měl v ruce trpěly tímto neduhem. Opticky je naštěstí Fujinon mnohem zajímavější. Nabízí plně odcloněný kroužkování v bokehu, slušnou středovou ostrost (a měkčí rohy) a v protisvětle trpí na odlesky a přezáření (horší antireflex?) - sluneční clona je nutností!.

Kladem je výborné podání barev, obzvlášť teplých odstínů. S přicloněním vzroste ostrost a mizí problémy s přezářením, zůstává zajímavé podání barev. Využití: Detail a snímku zblízka včetně protisvětla (sluneční clona nutná!), zajímavě omalovánkově a mnohdy až surrealisticky rozmázne členitější okolí při fotografování skrz trávu, strakatém pozadí ze světel a stínů atd...

 



Industar 50-2 -SoběslavskoIndustar 50-2 50 mm f/3,5 (černý, KMZ)

Malé, lehké, velmi levné starosklíčko, které může posloužit jako laciná vstupenka do světa manuálních objektivů. Plně odcloněný má měkkou kresbu a slabý kontrast (a v rozích trochu vinětuje). Pro trochu rozumnou ostrost je potřeba clonit na f/8 či víc, rohy i tak zůstávají hodně neostré. Výhodou je téměř neznatelné sférické zkreslební a žádná chromatická aberace. Některé kusy zajímavě duhují při téměř osovém protisvětle. Na laciný objektiv slušný poměr cena/výkon ale pro vážnější focení je vhodné si připlatit za jiné sklíčko.

 



Orchis papilionacea, vstavač motýlovitý - Helios 40 85mm f1,5 - Gargáno, Italy Helios 40 85 mm f/1,5 (stříbrný, KMZ)

Velký, těžký a zdaleka ne tak bytelný jak vypadá. Plně odcloněný hodně měkký zejména v krajích ale ani střed není zázrak, hledaný pro pověstný swirl (vířivý) bokeh. Zacloněním ostrost strmě roste – ale proč si draze kupovat velké a těžké sklo pro focení na vyšší clony?

 



Serapia lingua, serapie - Helios 81N 50/2 - Gargáno, ItalyHelios 81N 50 mm f/2 (Arsenal)

Něco pro nikonisty, zajímavá pevná padesátka ruské provenience vyráběná přímo s f-mountem. Ostří na nekonečno a pochopitelně nepotřebuje redukci. Jeden z velmi ostrých objektivů v řadě Heliosů, ostrost je znatelně lepší než u rozšířených Helios 44-2, 44-4. Umí typický vířivý (swirl) bokeh Heliosů -v menší míře než třeba Helios 40. Využití: Portréty lidí i zvířat (ideální dostat do pozadí mimo hloubku ostrosti Pohled ze Zámeckého vrchu na Studenec - NP České Švýcarsko mozaiku světla a stínů, třeba skrz koruny stromů), detail a snímky zblízka. Po přiclonění úžasné sklíčko na ranní snímky krajiny včetně protisvětla, se kterým si výborně poradí. Čím déle tenhle nenápadný ruský zázrak mám, tím víc mne překvapuje.

 



Jupiter 11 135 mm f/4 (stříbrný, M39 verze pro SLR, výrobek Krasnogorskij Mechaničeskij Zavod - KMZ)

Bytelný kus stříbrného hliníku. Mechanicky poctivě udělaný objektiv s dobrou optickou kvalitou. Ostrost kresby není ohromující ale zaujme velmi příjemným kroužkujícím bokehem a to i po výraznějším zaclonění. Relativně velmi dobře si poradí s protisvětlem včetně téměř osového. Silnější verze pro SLR (oproti tenké z dálkoměrných aparátů) potěší i nikonisty - s redukcí M42/Nikon ostří na vzdálenost kolem 3m což stačí i na portréty. Využití: Detail a snímky zblízka včetně protisvětla, portrét.

 



Jupiter 37A 135mm f/3,5 (Kazan Optical-Mechanical Factory -KOMZ)

Takové nové-staré sklo. Ostré, kompaktní a bezcharakterní. Prostě se podáním výrazně blíží moderním objektivům aniž by mělo nějakou specifickou vlastnost-nedokonalost starosklíček od Meyer-Optik či starých Heliosů. Má tři velké klady: Ostrost i při odclonění, kompaktní rozměry a bytelnost (a váha-je to poctivý kus kovu) a výměnnou koncovku ruského A systému. Snadno tak lze povolit tři šroubky, sejmout M42 adaptér a zaměnit například za KP-A/N čímž se z objektivu stane sklíčko s regulérním Nikon bajonetem, ostřící i na nekonečno. Využití na detail a snímky zblízka (s mezikroužky), portréty lidí i zvířat, architekturu.

 



Serapia lingua, serapie - Macro-Yashinon-60/2,8 - Gargáno, Italy Macro Yashinon 60 mm f/2,8 (Tomioka)

Japonský původ se nezapře. Poněkud křehčí konstrukce – některé díly jsou miniaturizované až moc, chce šetrné zacházení. Originální precizní ostré makrosklíčko se zvětšením až 1:1 a odpovídajícím nezvykle velkým výtahem tubusu.

Dactylorhiza majalis, prstnatec májový – TáborskoLamely clony i v odcloněném stavu zasahují do tubusu takže bokeh je velice svérázný, šestiúhelníkový („benzenová jádra“). Zprvu vám to může vadit, já jsem časem tomuto „industriálnímu“ bokehu přišel na chuť a dnes je Macro Yashinon 60mm f/2,8 jedním z mých nejoblíbenějších starosklíček.

 



Západ slunce z Křížového vrchu - NP České ŠvýcarskoNikkor 28 mm f/2,8 AiS (Nikon)

Manuální Nikkor 28/2,8 AiS je maličký širokoúhlý objektiv, legendární svou ostrostí (tedy když máte štěstí na dobrý kus). Ač se vyráběl od srpna 1981 (a produkce definitivně skončila 2005), uznával se ještě nedávno coby profi objektiv v seznamu skel nikon NPS. Skvělé sklo pro fotografování krajiny s ostrou detailní kresbou a velmi slušným chováním v protisvětle. S minimální zaostřovací vzdáleností 20 cm !!! se hodí i na detail. Používám jej když chci rostlinu či živočicha zachytit v kontextu prostředí. Skvělé starosklíčko.

 



Orestor 100 mm f/2,8 (Meyer-Optik Görlitz, vícelamelová Exa verze)

Legendárně ostré, vyhledávané a ceněné starosklíčko, skvělé na portrét a nedostižné na krajinu či architekturu. Nehodí se s mezikroužky pro fotografování blízkých detailů, tam jde ostrost nepříjemně dolů a je lépe sáhnout po konkurenci (např. Bonotar). Exceluje na střední a delší vzdálenosti skvělou ostrostí i kontrastem. Příjemně kompaktní rozměry, elegantní Meyerovský černý vzhled se stříbrným žebrováním na prstencích. Sklíčko, které prostě je potřeba mít...přinejmenším pro portrét na otevřené cloně a pro perfektní kresbu krajiny po přiclonění.

 



Pancolar electric 50/1,8 - KonopištěPancolar 50 mm f/1,8 (Carl Zeiss Jena)

Asi nejlepší z levnějších univerzálních padesátek – pro detail, portrét, krajinu. Opticky výborný i plně odcloněný, skvělá ostrost ve středu. Po přiclonění velice ostrý i na krajinu. Bonus navíc je (pouze u některých kusů!!!) specifický efekt „ohnivého kruhu“ při plném odclonění a zdroji světla blízko optické osy.

 



Pancolar 50 mm f/2 (Carl Zeiss Jena)

Zajímavé starosklíčko, starší a málo známý bratříček Pancolaru 50/1,8. Zajímavý pro detail i portrét. Opticky slabší než černé Pancolary 50/1,8, odcloněný je o něco méně ostrý a nemá tak dokonalé antireflexní vrstvy. Nehodí se do přímého nebo téměř přímého protisvětla se zdrojem světla v záběru. V čem vyniká je bokeh, zejména je-li objektiv plně odcloněný - kroužkuje a podáním rozostřenýcch partií se poněkud blíží vířivému bokehu ruských Heliosů. Oproti nim mi Pancolar 50/2 přijde znatelně ostřejší. Zajímavý na portrét, zejména v rozptýleném světle vynikne jemné podání pastelových tónů. Po přiclonění velice ostrý - vhodný na detail.

 



Pancolar 80 mm f/1,8 (Carl Zeiss Jena)

Klasický portrétní objektiv a jedno z nejlepších starosklíček vyráběných v Jeně (čemuž bohužel odpovídá i ne zrovna lidová cena). Výborně kreslí už plně odcloněný a skvěle podává i jemné polotóny včetně pleťovky. Malá hloubka ostrosti dovoluje parádně rozostřit pozadí a nechat vyniknout hlavní motiv.
Nemá problém s protisvětlem včetně téměř osového a jako bonus navíc umí (alespoň některé kusy) i typický Pancolarovský ohnivý kruh. Využití - jednoznačně portréty! Nehodí se na snímky zblízka (s mezikroužky) - sice exceluje v jemnosti polotónů ale na krátké vzdálenosti má zřetelně příliš měkkou kresbu a slabý kontrast.

 



Myotis myotis, netopýr velký – Český krasPC Nikkor 28 mm f/3,5 (Nikon)

Jeden z nejzajímavějších širokoúhlých Nikkorů. Po lehkém přiclonění parádně ostrý, po výraznějším přiclonění navíc dělá skvělé hvězdičky paprsků („sun stars“) kolem bodových zdrojů světla. Posun přední části ovjektivu („shift“) dovoluje srovnat kácející se linie.
Večerní bouře u ŽelivaNádherné starosklíčko pro krajinu, architekturu, noční fotky měst. Ale zrovna tak i na rostliny a květiny (případně s mezikroužky). Pro mne osobně jeden z naprosto nezbytných objektivů.

 



Ophrys sipontensis, tořič sipontský - Pentacon 30/3,5 - Gargáno, ItalyPentacon 30 mm f/3,5 (WEB Pentacon Dresden)

Osobité příjemné starosklíčko, v podstatě převlečený Lydith (Meyer-Optik Görlitz) v kabátku Pentaconu. Meyerovsky kroužkuje v bokehu, odcloněný je v rámci možností ostrý a trochu (opravdu jen trochu) duchuje kolem světlých hran. Vhodné sklíčko pro hrátky s bokehem a snímky zblízka.

 



Pentacon 50 mm f/1,8 (WEB Pentacon Dresden)

„Východoněmecká pomsta za Stalingrad“. Dostupný, široce rozšířený levný objektiv, který budí vášně, fotografové buď chválí nebo zatracují – a oboje právem. Vše kvůli dodatečnému centrování optiky. Pentacon 50/1,8 coby snad nejmasověji vyráběný seťák Pentaconu pro M42 závit sjížděl z výrobní linky v kvantech jak v Číně cvičky a na preciznost osazení se tolik nehledělo. Na konci linky seděl technik a dodatečně centroval optickou osu. Norma ovšem nebyla na střed ale v toleranci do dost širokého obrazce kolem (osobní sdělení pamětníka-servisního technika, který to zažil). Takže kusová variabilita ohromná a loterie při koupi taktéž – lze natrefit na opticky perfektní kus centrovaný přesně na střed, stejně jako na děs s optickou osou někde v krajních mezích (dost volné) tolerance.

Využití: Detail a snímky zblízka, portrét, krajina. Slušně si poradí s protisvětlem, kroužkuje v bokehu a má příjemné barvy.

 



Piesker 250 mm f/4,5 (Piesker Berlin)

Naprosto raritní starosklíčko, 250 mm teleobjektiv klasické konstrukce a velmi osobitého vzhledu. Kdosi z kolegů fotografů design ohodnotil výrazem "klarinet". Velká vstupní čočka a postupně se zužující dlouhý protáhlý tubus onen hudební nástroj velmi připomínají.

Zajímavostí je výměnná koncovka, přidržovaná převlečnou maticí. Nebylo těžké nechat vyrobit koncovku pro nikon bajonet včetně úpravy registrové vzdálenosti takže objektiv na Nikon DSLR zaostří na nekonečno. O výrobci, společnosti Piesker ze západního Berlína padesátých či šedesátých let, moc informací nelze najít, budu rád za každý zdroj.

Samotný objektiv velice překvapil ... světelnost 4,5 není na staré 250 mm tele vůbec špatná, ostrost a mikrokontrast jsou též velmi dobré. S protisvětlem (mimo téměř osového) se vyrovnává celkem dobře. Pokud bych měl použít přirovnání, pak mi tento Piesker poněkud připomíná 180mm CZJ Sonnary. Podání barev (včetně pastelových) je jemné, s laděním do teplejších odstínů. Bokeh příjemný a klidný, krásně rozostřuje i objekty před rovinou ostrosti. Využití: Snímky zblízka (s mezikroužky a ze stativu), efektní siluety při východu či západu slunce s rozostřeným rudým kotoučem v pozadí, snímky květin, vážek či motýlů, u nichž primárně nezaujme ostrost (ta není ohromující) ale nadmíru příjemnný bokeh.

 



Apis sp., včela - Táborsko.Tair 11A 135 mm f/2,8 (černý, M42, Krasnogorskij Mechaničeskij Zavod - KMZ)

Bytelný, velký, těžký a zajímavý kus starosklíčka. Mechanicky poctivě udělaný objektiv s dobrou optickou kvalitou.Ostrost kresby, obzvlášť na f/2,8 není ohromující, přijatelněji kreslí od f/4. Zato zaujme velmi příjemným kroužkujícím bokehem a to i po výraznějším zaclonění....20 lamel clony je znát. Ucházejícím způsobem si poradí s protisvětlem - je třeba vysunou vestavěnou sluneční clonu. Obzvášť nikonisty potěší výměnná koncovka ruského A systému. Snadno tak lze povolit tři šroubky, sejmout M42 adaptér a zaměnit například za KP-A/N čímž se z objektivu stane sklíčko s regulérním Nikon bajonetem, ostřící i na nekonečno.

Využití na detail a snímky zblízka (s mezikroužky) včetně protisvětla, portréty lidí i zvířat.

 



Geastrum sp., hvězdovka - TáborskoTelefogar 90 mm f/3,5 (Meyer-Optik Görlitz)

Starosklíčko s osobitým podáním, běžnou světelností a rozumnou ostrostí na plnou díru. Krásně vykreslí teplé barvy, ideální na blízko při východu či západu slunce. Kroužkuje v bokehu, velice příjemně rozostří pozadí. hodí se na detail ale - pokud odpustíme slabší světelnost - též jako portrétní objektiv.

 



Aceras antropophorum, aceras podivný - MOG Telemegor 180/5,5 - Gargáno, ItalyTelemegor 180mm f/5,5 (Meyer-Optik Görlitz): Starosklíčko s osobitým podáním ale bídnou světelností a nic moc ostrostí na plnou díru, „optický nuzák“. Krásně vykreslí teplé barvy, ideální na blízko při východu či západu slunce. Kroužkuje v bokehu, duchuje kolem světlých partií v obraze a má sklon k lokálním přepalům.

 



Tessar 40 mm f/4,5 (stříbrný, Carl Zeiss Jena)

Malý skladný a opticky velice zajímavý objektiv, jedno z méně známých sklíček pro fajnšmekry, které se koupí ale neprodává dál. Typický Tessar – ostrý střed a trochu měkčí rohy. Výborný na blízko – vhodný na detail či menší celek, rád jej používám třeba pro fotografování rostlin orchidejí v kontextu okolí - skvěle a s krásným prostorovým dojmem je "odpíchne" od pozadí. Nasazený reverzně pro snímky zblízka je úžasně ostrý ...jen pozor na nečistoty na čipu, bohužel i ty umí vykreslit parádně. Naprosto úžasné sklíčko pro fotografování krajiny, jen chce víc přiclonit. Skvěle podává barvy a ze snímků přímo dýchá prostor. Zajímavý pro noční fotografování do města či noční krajiny s hvězdami.

 



Tessar 50 mm f/2,8 (stříbrný, 12 lamel clony, Carl Zeiss Jena)

Maličký skladný a opticky velice dobrý objektiv. Typický Tessar – ostrý střed a trochu měkčí rohy. Dobrý na blízko – vhodný na detail. Kroužkuje v bokehu. Skvělý na fotografování skrz rozostřené popředí (listy, trávu...)

 



Trioplan 50/2,8, foto pryskyřníku s mouchou.Trioplan 50mm f/2,9 (Meyer-Optik Görlitz)

Maličký zázrak, ostrý a s velice osobitým kroužkujícím bokehem. Ideální na blízko, odcloněný v ranní rose nebo při světlých partiích mimo hloubku ostrosti krásně kroužkuje. Je znatelně ostřejší než pověstný Primoplan 58/1,9 i než větší bratříček Trioplan 100/2,8 a navíc nemá tendenci dělat "duchy" kolem světlých hran. Po zaclonění velice ostrý a vhodný i pro náročnější fotografování detailů.

 



Čas kroužků ..... (Lestes sponsa-šídlatka páskovaná, samec)Trioplan 100 mm f/2,8 (Meyer-Optik Görlitz)

Velmi hledané staré sklíčko s velice osobitým kroužkujícím bokehem. Odcloněný nepatří k nejostřejším a má tendenci vytvářet "duchy" kolem světlých hran. Vynahrazuje to krásnými kroužky v bokehu (dcloněný) a nádherným hedvábným bokehem, příjemným mikrokontrastem a podáním barev na vyšší clonová čísla. Tam, kde moderní objektivy vytvoří nehezký strakatý bokeh (f/8 a výš), Trioplan 100/2,8 s přehledem boduje. Hodí se i jako portrétní objektiv - ostrost ve středu pole je pěkná a měkčí okraje nevadí, v pozadí pak vynikne specifický bokeh.

Lynx lynx, rys ostrovid

 



Vrškámen u Petrovic, PříbramskoWestromat 35 mm f/2,8 (ISCO Göttingen)

Nepříliš známé ale velml osobité staré sklíčko. Odcloněný vyniká příjemnou ostrostí ve středu obrazového pole, kroužkováním i zajímavým bokehem z půlměsíčků v okrajových partiích a dosti svérázným podáním barev. Zejména modrou oblohu umí lehkou podexpozicí posunout k sametově tmavomodré, přecházející až do černa. Odcloněný je zajímavý i na portrét.Po přiclonění vhodné sklíčko na krajinu.

 



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
13229120
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.