Neobjektivně o objektivech 2 - MC Pancolar Electric 1,8/50

V brašně či fotobatohu téměř každého fotografa se časem začnou hromadit různé výměnné objektivy. Zpočátku pro radost… Ten je ideální na portrét, jiný na krajinu a další pro makro. Brašna postupně bobtná a těžkne, až se stane reálně nenositelnou…
V další fázi dojde jednak na rozhodování co vzít momentálně s sebou na focení, za druhé na daleko těžší rozhodování který objektiv si nechat a který poslat dál do světa… Jak říkává kamarád Fabius: „Objektivy musí proudit… !"
Za dvě desítky let foto-života mi brašnu zatížila řada objektivů. Některé jen prošly, jiné se zdržely déle a s některými žiju dlouhodobě. A vybrané vám chci postupně představit. Ne z pohledu striktně technického světa měření MTF křivek střed – rohy ale z toho ryze subjektivního, tak jak se mnou putují, fotí a více či méně si sedneme navzájem.

Svérázné starosklíčko MC Pancolar Electric 1,8/50

Pancolar electric 50/1,8 - Konopiště„Jedno sklíčko vládne všem, jedno jim všem káže, všechno ostře vykreslí, kruhem ohně sváže…“

Jeden z nejúspěšnějších objektivů firmy Carl Zeiss Jena vyniká ostrostí, kontrastem a podáním barev již plně odcloněný. Ostří od vzdálenosti 35 cm a má velice příjemný hladký bokeh.

Limitem je na Nikon zrcadlovkách ostření na dálku, jako portrétní nenabídne dostatečný odstup. Ovšem na jiných systémech či na bezzrcadlovkách je jako portrétní sklo ideální - klidný měkký bokeh, krásná ostrost detailů ve středu pole, malá hloubka ostrosti. Při plném odclonění jsou rohy trochu měkčí ale stále předčí naprostou většinu ostatních objektivů.

Pancolar electric 50/1,8 - KonopištěPro snímky zblízka ideální sklo, stačí přiclonit na f5.6 či více a ostrost je parádní. V protisvětle vytváří jemné bokehové kroužky kolem lesklých objektů mimo hloubku ostrosti.

Ohnivý kruh a ohnivá duha

Bonusem u některých kusů je zcela specifické chování v protisvětle. Při určitém nasměrování proti zdroji světla vytvoří výrazný „ohnivý kruh“ či „ohnivou duhu“, kteréžto jevy se dají výtvarně využít a snímek ozvláštní. Pokud by snad byly nežádoucí, stačí o jediný stupeň přivřít clonu a je po reflexech.

Historie

Pancolar 50 mm f/1.8 byl vyráběný firmou Carl Zeiss Jena v DDR (bývalé východní Německo) zhruba od šedesátých let minulého století.
Jeho předchůdcem z padesátých let byl Pancolar 50/2, existující v několika zajímavých verzích designu a v závitu M42 i bajonetu Exa. Pro praktické fotografování se jedná o sklo se zcela jiným charakterem než 50/1.8 - neumí „ohnivý kruh“ a daleko výrazněji kroužkuje v bokehu. Je také citlivější na protisvětlo - není divu, jeho antireflexy jsou staršího provedení.

Modrásek při západu slunce - CHKO Bílé KarpatyNejstarší kusy Pancolarů 50/1.8 jsou takzvané „zebra“ verze u kterých se na ostřícím prstenci střídá černá plocha základní barvy s chromovanými ploškami. Existují ve verzi s Exa bajonetem i v M42.

Pozdější černé verze v M42 závitu jsou tři, opticky shodné. Vzájemně se liší počtem řad drobných pyramidek na ostřícím prstenci. Nejstarší a zároveň nejvzácnější verze jich má 6 řad. Nejčastější verze 5 řad a nejpozdější, méně častá, ale zase nikterak zvlášť vzácná 3 řady.

Černé Pancolary existují i ve verzích „electric“ s několika kontakty na zadní ploše kolem M42 závitu (sloužily k elektrickému přenosu informací o nastavení mezi objektivem a tělem zrcadlovky Praktica, která ve verzi „electric“ měla kontakty na prstenci kolem závitu).

Mnohé černé Pancolary jsou opatřeny vícenásobnými antireflexními vrstvami (MC v označení), prakticky jsou pak odolnější zejména v protisvětle.

Co si pohlídat

Při nákupu je dobré zkontrolovat stav optiky i mechanický. Celkově bývají Pancolary 50/1.8 vesměs bezproblémové, nepotkal jsem snad jediný opticky špatný kus.

Anacamptis pyramidalis, rudohlávek jehlancový- CHKO Bílé KarpatyNeduhem Carl Zeiss Jena objektivů bývá mazivo, které po desetiletích může být vyschlé a tím ostření často zatuhlé či tužší.

Další celkem častou závadou bývá nezavírající se clona, mechanický problém, se kterým si servis dobře poradí. Mastnota ma lamelách clony je spíše výjimkou, pokud by se vyskytla i v malém množství, je to opět na servis, na rozdíl od ruských objektivů ji u Pancolaru nelze tolerovat.
Pancolar je rozhodně tak dobrý objektiv že se vyplatí investovat do servisu, bude pak dlouho a bezproblémově sloužit.

Z příslušenství stojí za pořízení sluneční clona (nemusí být originál), šroubovací 49mm, na FF verze pro standardní objektivy, na APS-C spíš verze pro teleobjektivy. Doporučuji sluneční clonu opravdu používat vždy.

Kde se MC Pancolar 1,8/50 nejlépe uplatní?

Na snímky zblízka, kde požaduji ostrost kresby i v drobných detailech a příjemný bokeh. Je dobré je ostřit přes hledáček nebo živý náhled a přiclonit na hodnotu 5,6 či vyšší, pak je ostrost parádní i v rozích.

Na portréty. Nasazený na bezzrcadlovce či jiném aparátu, kde mi registrová vzdálenost umožní zaostřit i s požadovaným odstupem. Při nízkých clonách vynikne malá hloubka ostrosti, perfektní ostrost ve středu a hladký příjemný bokeh.

Na krajiny. U systémů, které dovolí zaostřit na nekonečno, se při zaclonění na 8-11 uplatní výborná ostrost Pancolaru v celé ploše snímku, skvělý přenos kontrastu a podání barev.

Dactylorhiza majalis, prstnatec májový - TáborskoNa hrátky v protisvětle. U tradičních motivů s lesklými objekty mimo hloubku ostrosti velmi příjemně "kroužkuje" a zároveň netrpí na bílé "duchování" kolem světlých předmětů.

Při téměř osovém protisvětle vytváří pověstný "ohnivý kruh".

Tedy někdy: Jde o kusovou záležitost, z asi dvaceti různých Pancolarů 50/1.8, které mi postupně prošly rukama, skutečně výrazný a pěkný ohnivý kruh vytvářelo tak 4-5 kusů. Osobně se mi zdá, že o něco lépe jsou na tom s ohnivým kruhem verze „electric“ ale nemusí to být pravidlem.

Jak „ohnivý kruh“ docílit? Podmínkou je fotit proti velmi nízkému slunci (východ nebo západ) a zároveň tmavšímu pozadí. Vzdálený zdroj světla v záběru a zkoušet správný úhel natočení aparátu. A pozor, clona musí být plně otevřená!!! Není snadné ani efekt docílit, ani zakomponovat do snímku ale když se zadaří, může být výsledek parádní.

Rozhodně je MC Pancolar 1,8/50 jeden z mála starých objektivů, které se snažím mít s sebou téměř všude.

Pár technických dat:

  • ohnisková vzdálenost 50 mm (na kinofilmu)
  • optická stavba 6 členů v pěti skupinách
  • váha 225 gramů
  • délka objektivu (nasazeného na fotoaparátu) 58mm
  • průměr 60 mm
  • minimální zaostřovací vzdálenost 35 cm
  • šestilamelová clona
  • rozsah clonových čísel 1.8–22
  • filtrový závit 49mm

Všechny články seriálu „NEOBJEKTIVNĚ O OBJEKTIVECH“

Níže několik ukázek. Chcete-li si prohlédnout všechny mé snímky pořízené s Pancolarem Electric 1,8/50, vyberte tlačítko "Fototechnika" v horním menu a následně zvolte v seznamu tento objektiv.

Pancolar electric 50/1,8 - KonopištěPancolar electric 50/1,8 - Konopiště - Podzimní nálada - plodnice hub na trouchnivějícím kusu dřeva. Fotografováno starým manuálním objektivem Pancolar electric 50/1,8 v parku u zámku Konopiště.
Snímek pořízen 18.10.2014

Modrásek při západu slunce - CHKO Bílé KarpatyModrásek při západu slunce - CHKO Bílé Karpaty - Modrásek fotografovaný při západu slunce plně odcloněným starým manuálním objektivem Pancolar Electric 50/1,8 (Carl Zeiss Jena). CHKO Bílé Karpaty
Snímek pořízen 6.6.2014.

Pavučina - TáborskoPavučina - Táborsko - Pavučina fotografovaná ráno v orosené trávě plně odcloněným starým manuálním objektivem Pancolar Electric 50/1,8 (Carl Zeiss Jena). Táborsko.
Snímek pořízen 25.5.2014.

Dactylorhiza majalis, prstnatec májový - TáborskoDactylorhiza majalis, prstnatec májový - Táborsko - Dactylorhiza majalis, prstnatec májový. Kvetoucí rostlina fotografovaná po východu slunce v orosené trávě plně odcloněným starým manuálním objektivem Pancolar Electric 50/1,8 (Carl Zeiss Jena). Táborsko.
Snímek pořízen 25.5.2014.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7102167
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.