Evoluce, dinosauři a fotoeditační programy

Tenhle text jsem napsal už před několika lety (je součástí mé e-knihy o fotografování rostlin a květin ). Současné dění kolem - slušně řečeno - bezohledné nenažranosti Capture One, ukázalo, že téma je stále stejně aktuální. A tak jej zveřejňuji i na svém webu… Doufám, že vám tím nezkazím chuť na štědrovečerní večeři.

Nevážné přemýšlení o fotoeditačním software 

Před relativně nedlouhým časem, v době fotodigitálně druhohorní, vypadala situace dost neradostně. Došlo k masovému vymírání velkých tradičních druhů jako Apple Aperture, Google Picasa a dalších.
A zdálo se, že pole navždy ovládne jediný vrcholový predátor Adobesaurus Rex. Který využil situace a postavil fotografický svět před jednoznačnou volbu: Buď měsíční předplatné-výpalné… anebo …nic.
Vyberte si.

Mimochodem, po vzoru Adobesaura Rexe to stejně zkouší i prťavý moravský endemický Zonerosaurus srandissimus. Spoléhaje na výhodu (dočasnou) nechuti utíkat z tradiční mělké a prohřáté českojazyčné bažiny, obklopené hlubinami vod lepších, čistých, hezčích a zajímavějších, leč češtinou nepolíbených. Quod licet Iovi, non licet bovi*…

Mladší generace se anglických hloubek nebojí a zdatně loví v nich. Ba už i mnozí starší se pouští tamtéž.

Co dinosauři osudně a ostudně podcenili, je princip evoluce. Ta neustrne a život si vždycky někudy najde cestičky. Neotřesitelné sebevědomí velikosti a dominance ignorovalo ta mrňavá savčí cosi pod nohama.

A ta malá chlupatá cosi, když se uvolnila nika po vymřelých velikánech, pochopila šanci. A využila ji. Dokonale.

Zčistajasna z nor vylezli... Noví, rychlí, přizpůsobiví a nadmíru schopní. A bylo jich dost. Někteří vývoj neustáli, mnozí ano.
Zjevily se nové evoluční řady... Affinity, C1, On1 PR, Polarr, Luminar, Darktable, ... 

A začali s vládnoucími dinosaury soupeřit o potravu. Když si každý ukousne byť jen malý kousek, udělá potravní konkurence v souhrnu hodně...

Žijeme v zajímavé době… A hlavně máme stále na výběr zda krmit, nebo nekrmit dinosaury…




*„Co je dovoleno Bohovi, není dovoleno volovi.“ Quod licet Iovi non licet bovi - ABZ.cz: slovník cizích slov. slovnik-cizich-slov.abz.cz [online]. [cit. 2021-03-17]. Dostupné online.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
223221815
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.