Jak mi (komerčně) kradou fotky na internetu

aktualizováno:

V den zveřejnění článku, neděli 25.8. večer, mi zavolal pan Jakub Kadlec, executive manager společnosti Freerent. Omluvil se mi jak za užití mé fotografie, tak i za opoždění s přislíbeným zaplacením za ni. Oceňuji že mi sám zavolal a jednal na rovinu, není jednoduché přiznat chybu a ještě v telefonu namísto neosobního e-mailu. Setkáme - li se někdy v budoucnu osobně, rád si s nim potřesu rukou.

Dnes, 30.8. jsem od pana Kadlece na účet obdržel prislíbenou platbu za fotografii. Tímto pokládám záležitost za uzavřenou. Cením si omluvy pana Kadlece a beru, že ze strany společnosti Freerent po prvotním ne zcela košér stažení a užití fotky následovala řádka spíše pochybení a prodlení nežli úmyslného jednání.

Protože mi nešlo o peníze ale o princip, celou částku 1000 Kč jsem obratem poukázal na charitativní účely, konkrétně středisku Rolnička Diakonie ČCE

Někdy se musí věci trošku popostrčit dopředu článkem na internetu a sdílením přes facebook… Všem kdo tento článek linkovali, sdíleli a dávali mu „To se mi líbí“ …Díky!

Závěrem pár poučení:

Pro všechny:

1) Každá fotka má svého autora - i ta z vyhledávače.
2) K užití je vhodné souhlas autora mít.
3) A pokud jej nemáte a autor se ozve, situaci řešit …včas.

Pro fotografy:

1) Je dobré si čas od času projít internet vyhledáváním dle obrázku. Možná se podivíte kde všude své fotky najdete.
2) S tím u koho je najdete situaci řešit - a nevzdávat to…
3) Facebook je mocná sociální síť. A někdy i na vaší straně…

Původní text článku

Digitální fotografie je docela drahá záliba. Investujete nemálo peněz do vybavení, času do cest za fotkami, do postprocessingu a vlastně i do workshopů a sebevzdělávání. Máte-li slušné snímky, nechcete fotit jen do šuplíku a snímky se prezentujete na webu, asi se dřív nebo později potkáte s tím že si někdo „vypůjčí“ či „zkopíruje“ neboli prostě po česku ukradne vaši fotku.

Pokud se tak stane jen pro něčí osobní potřebu, pak si můžete říci: „Zaujala, fajn“ a dál to neřešit.

Když si ovšem fotku „vypůjčí“ komerční firma, která ji následně využívá pro svůj zisk, „náhodou„ z ní zmizí váš vodoznakový copyright a ještě se vymlouvá, situace dostává jiný rozměr.

Čas od času si projedu internet Google vyhledáváním pomocí obrázků.
Na počátku letošního června jsem takhle objevil můj snímek západu slunce nad Mariinou vyhlídkou v Českém Švýcarsku, prezentovaný na
http://www.extreme-gift.com/darky/expedice-vylety-40/ceskosaske-svycarsko-romanticke-vyhlidky-628/ (stránka byla následně odstraněna-viz dále v článku). Navíc bez mého vodoznakového copyrightu.

Originál na mých webstránkách je zde:
https://www.skorepa-photo.com/galerie/ceske-svycarsko/mariina-skala-np-ceske-svycarsko-567.html


Nemám rád krádeže fotografií, notabene zde u komerční nabídky k obejmutí a líbání své drahé polovičky na nejkrásnějších vyhlídkách Českosaského Švýcarska za pouhých 3500 Kč…
Nicméně jsem pár týdnů počkal zda nejde o náhodu a jelikož se nic nezměnilo, poslal jsem provozovateli webu, společnosti:
Freerent s.r.o., náměstí 14. října 1307/2, 150 00 Praha 5 Smíchov, IČ: 24129852, DIČ: CZ24129852
mail s upozorněním na neoprávněné užití fotografie a výzvou k zaplacení za toto užití.

Prakticky obratem jsem dostal odpověď podepsanou exekutive managerem.
V ní přiznal že k užití fotografie skutečně došlo, fotku prý si stáhli z google.cz již bez copyrightu a přidal pár účelových tvrzení o tom že šlo o starou testovací verzi portálu, která nebyla určena pro publikaci a komerční užití a byla publikována nedopatřením programátora. V závěru slib zaplacení za užití snímku.

Český autorský zákon zakazuje jakékoliv užití autorského díla bez souhlasu autora a též Google ve výsledcích vyhledávání na tuto skutečnost dost výrazně upozorňuje.

Předmětné webstránky byly dostupné minimálně dva měsíce a je zvlášť zajímavé jak mohl zmizet vodoznakový copyright. Několikerým proskenováním internetu s pomocí vyhledávání dle obrázku jsem snímek k datu zaslané výzvy objevil pouze na dvou webech. Mém – s copyrightem – a webu Freerentieru http://www.extreme-gift.com/darky/expedice-vylety-40/ceskosaske-svycarsko-romanticke-vyhlidky-628/ - bez copyrightu. Tedy ve formě vodoznaku, i na tomto nelegálně použitém snímku byl můj copyright stále obsažen v exif datech.

Zaplacením bych nicméně věc pokládal za uzavřenou. Nestalo se dodnes, zjevně i „Za použití fotografie Vám samozřejmě zaplatíme„´…“ (citace z korespondence) bylo z kategorie „slibem nezarmoutíš“. Jen webstránky už na internetu dostupné nejsou.

Z prodeje jedné fotografie nezchudnu ani nezbohatnu. Nemyslím si ale že je správné pokud takto nelegálně získané fotografie využívá či využívala komerční firma. Touto aktivitou se na internetu ani na svém facebooku: https://www.facebook.com/pages/Freerentiercom/126046827593952 pochopitelně nechlubí.

Jediná skutečně účinná obrana nás fotografů proti nedovolenému užívání fotografií je zveřejnit toho kdo tak činí. A tak vás prosím: Sdílejte tento článek, dávejte mu na facebooku „to se mi líbí“, linkujte ho… Za všemi skutečnostmi v tomto článku uvedenými si stojím a všechny mohu dokázat.

Čím víc lidí (a potenciálních zákazníků) se o podobném užívání fotek bez souhlasu autora dozví, tím nepříjemnější to bude pro stahovače (nejen) z Googlu a tím větší je šance že si příště podobné jednání odpustí….

Díky že jste dočetli až sem… a přeju všem poctivým lidem hezký den, fotografům pak navíc „dobré světlo“

Jirka Skořepa

Ukradená fotografie na webu freerentier 6.6.2013

Ukradená fotografie na stránkách Freerentier 6.6.2013

Ukradený snímek - detail- na webu Freerentier dne 4.8.2013

Ukradený snímek na webu Freerentier dne 4.8.2013

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
8182266
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jarda
Už jsem jí napsal. Stejně si nemyslím, že je jí 16 jak píše.
Měl jsem za to, že se bude jednat o stránku na facebooku? Web dá hodně práce a starostí. O finanční stránce nemluvě. Na FB je v postatě hotovo, jen se určí pár správců a příspěvky můžou být Kdo, co, komu a krátký koment.
Jestli chcete spustit web, tak klobouk dolů!:-)
Jiří Skořepa
Ahoj Jardo,
stránky na Facebooku se určitě někdo také chopí a může existovat paralelně se samostatným webem.
Důvod proč spustit samostatný web na vlastní doméně je nezávislost. Web takto nemůže něčím rozhodnutím ze dne na den bez jakéhokoliv vysvětlení zmizet či být smazán. Navíc i Facebook si autorská práva, minimálně pokud jde o obsah do fb nahraný, vykládá dost svérázně a podmínky v čase mění - ne vždy k větší ochraně práv autorů.
A ekonomická stránka tak hrozná nebude, už se našlo pár fotografů kterým problém krádeží autorských práv vadí a kteří web přislíbili podpořit, což samozřejmě vítám.
Jarda
Zdravím Jirko.
Naneštěstí tato metoda na google nefunguje úplně stoprocentně, nebo dělám něco špatně. Tuhle moji fotku (jen její náhled ( http://www.jarduvsvet.cz/wordpress/wp-content/uploads/2013/03/pav_korunkaty.jpg )si vypůjčila slečna na tomto webu (úplně dole)- http://kocicikosik.blogspot.cz/2013_03_01_archive.html
Vypůjčila si fotku ještě před tím, než jsem fotku znovu zpracoval a do článku ji dal místo původní velikosti 600 na výšku ve velikosti 700x466. Google už fotku na jejím webu nenajde. Stránku mám ale uloženu, a tak vím že tam je. I logo na tom náhledu je hezky patrné. Je i nějaká spolehlivější metoda, jak ukradenou fotku najít, nebo dělám něco špatně?
Jiří Skořepa
Ahoj Jardo,
nikdo není dokonalý, zjevně ani strýček Gůgl. Nemyslím že děláš něco špatně, tu jinou velikost asi nenajde.
Slečně bych slušně napsal mail v duchu že krást se nemá a pokud se už chce chlubit cizím peřím, je slušností se majitele předem zeptat.
Až spustíme připravovaný web www.kradou-fotky.cz, můžeš ji tam vložit - taková pozornost ji určitě potěší :D
Mike007
Paráda. Díky Jirko za tip a držím palce. Jakub Kadlec vypadá na rozumného člověka, když ti zavolal a snaží se problém vyřešit. Škoda jen, že člověk to musí řešit tímto způsobem, jinak by se ničeho nedočkal. Dobré světlo přeju!
Dík a tobě též "Dobré světlo" :-)
Mike007
Poradíš postup jak proskenovat internet a najít ukradené fotky? Několikrát jsem zkoušel TinEye, ale ten nenašel ani stránky, kde jsem svoje fotky zveřejnil... dík za případnou radu.
Zdravím všechny čtenáře tohoto příspěvku. Jak se můžete dočíst v aktualizaci, společnost Freerent se chytla za nos a události snad spějí ke konci dobrému pro všechny.

K dotazu: Používám google vyhledávání podle obrázku. Na stránce Google (jedno zda .com nebo .cz) vyhledávání zvolit v horním menu položku "obrázky".
V samotném vyhledávacím poli pak kliknout na ikonku fotoaparátu (nejvíc vlevo) a v dalším kroku vložit buď obrázek nebo adresu URL vybraného obrázku. Upozorňuji že je třeba adresa obrázku, nevkládat adresu celé www stránky s obrázkem.
B. Rektořík
Jednoduchý postup: Nečekejte, až vám oni zaplatí - vyčíslete si částku za užití fotografie a pošlete dotyčným fakturu. Po uplynutí splatnosti je vyzvěte doporučeným dopisem k úhradě (musíte mít nějaký doklad, že jste je vyzval) a dejte jim nějaký termín (10 dnů) Po uplynutí termínu si sedněte k počítači a pokud máte el. podpis, tak požádejte na portálu e-justice o vystavení platebního rozkazu (dá se to realizovat i na podatelně soudu. Po jeho odeslání firmě má dvě možnosti: buď zaplatit, nebo podat odpor. Pokud se na to vykašle, tak po uplynutí termínu příkaz nabyde právní moci a pak máte vyhráno, protože držíte v ruce exekuční titul, se kterým stačí zajít k jakémukoliv exekutorovi. Pokud dotyčný podá odpor vůdči platebnímu rozkazu, dojde k soudu - a pokud máte důkazy o použití fotografie, pak by to pro vás neměl být problém.
Jarda
Plně souhlasím s článkem. Není to poprvé, co o této problematice čtu. Kdysi jsem i za jednoho autora psal do firmy Remax.
Také mu ukradli fotku a k vyrovnání se neměli.
Někde o tom bylo vlákno na fotoaparat.cz
Přeji dobré světlo a žádné potíže se zloději!
Zdraví Jarda.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.