Jak se fotí …kandík psí zub (Erythronium dens-canis)

Erythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, PosázavíPo dlouhé zimě se konečně začalo oteplovat, po sněhu v lukách zbyla šedožlutá barva polehlé loňské trávy a v městských zahrádkách vykoukly žluté talovíny a bílé sněženky. Kocourů se zmocňuje předjarní neklid a stejně nervózní začínají být i botanici a fotografové přírody, mne nevyjímaje.

A tak v sobotu s ranním kuropěním startuji auto a vyrážím směr Pikovice. Včerejší večerní déšť v noci prostřídaly sněhové přeháňky a cestou přes „Českou sibiř“ si při pohledu na bílou plochu říkám zda vůbec bude kandík vidět. Ale jak se blížím k údolí Sázavy, sníh mizí a louky mají zase barvu staré slámy. Škoda, rád bych někdy fotil rozkvetlý kandík ještě s bílou peřinkou kolem.

Z Pikovic do svahu na Malý Medník stoupám po půl osmé, všude klid, chatová osada na úpatí se ještě neprobudila. Obloha je šedobílá, téměř úplně pokrytá oblačností, šedé jsou i holé staré buky kolem a podzimní měděná barva spadaného listí vybledla do matných hnědavých odstínů. Pochod vzhůru svahem končí, odbočuji na lesní cestu vedoucí skoro po vrstevnici a ta mne po chvíli dovede na okraj bučiny „V jámách“. Přiléhavý název, po někdejší těžbě zlata tu zbyl povrch tvořený spoustou kopečků a dolíků jako miniaturní golfové hřiště.

Procházím k vyhlídce nad údolím Sázavy počasí se maličko lepší, dokonce za mraky tu a tam prosvítá slunce. A ze spadaného mokrého listí, na kterém ještě nedávno ležel sníh, vykukují první lístky a poupata kandíku.

Kandík psí zub (Erytronium dnes-canis)

Erythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, Posázaví je vytrvalá, 10-20 cm vysoká bylina z čeledi liliovitých (Liliaceae). Vyskytuje se v jižní a střední Evropě, v ČR vytváří jedinou izolovanou populaci právě na Medníku. Několik dalších lokalit je na Slovensku (Slovenský kras, Muráňská planina…).
Latinské jméno i jeho český ekvivalent „psí zub“ rostlina dostala podle podzemní cibulky ve tvaru psího špičáku. Z ní na jaře vyrůstají obvykle dva zelené, nachově skvrnité vejčité až oválné, na konci zašpičatělé listy. Lodyha je přímá, oblá, červeně naběhlá, nese jediný převislý růžový květ, jehož korunní plátky se ohrnují nazpět. Prašníky jsou fialové, blizna bílá, s rozeklaným koncem. Plodem je vejčitá tobolka. Kvete v březnu až dubnu. Pro svoji vzácnost je v ČR i SR zařazený mezi kriticky ohrožené druhy rostlin a zákonem chráněný.

Pro ochranu kandíku bylo na Medníku zřízeno chráněné území již roku 1933, aktuálně je v kategorii národní přírodní památka. Územím prochází turistická značená cesta a naučná stezka.

Vybírám si postupně několik rostlin, některé čerstvě vyrostlé, jiné již s velkými poupaty ale bohužel žádný otevřený květ. Na nejstinnějším místě nacházím zbytek zledovatělého sněhu a v něm malou rostlinu s ještě hnědonachovými listy a malým poupětem. Alespoň drobné odškodnění.

Erythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, PosázavíPočasí se horší, mraky tmavnou, slunce za nimi zmizelo docela a po chvíli i slabě prší. Zvedá se vítr a je docela chladno, obzvlášť v kalhotách důkladně promáčených z válení se v mokrém listí. Balím výbavu a scházím dolů do Pikovic, cestou potkávám první z mnoha početných skupin výletníků mířících vzhůru.

Uběhlo pět dnů a znovu s funěním vláčím do kopce sebe a těžký batoh s fototechnikou. Je čtvrtek, pracovní den a těším se na klidné focení bez davů víkendových turistů.

Na lokalitě jsem něco po deváté hodině a přeje mi i počasí. Je slunečno, obloha jen s lehkkým pokryvem mraků které se rychle rozpouští do čisté modři. Ve slunci se poupata kandíků začínají postupně otevírat do plné krásy. Relativně teplo, jasno, nepříjemný vítr klepe růžovými květy jen občas, zkrátka nádhera.

Oproti předpokladu nejsem v bučině sám, postupně se zjevuje několik dalších fotografů. Samí fajnšmekři, na zádech fotobatoh, v ruce těžký a bytelný stativ, pohybují se tiše jako v kostele nebo na slavnosti. A ona to vlastně taková fotograficko-botanická slavnost je. Žádné zběsilé cvakání, nikdo nikomu nepřekáží, každý si nachází svůj záběr a vůbec nevadí že u některých zvlášť šikovně rostoucích květů se postupně střídá několik fotografů. Dá se tu prohodit několik přátelských slov s kolegy stejně jako v klidu fotit po svém.

Se skoro zaplněnou paměťovou kartou scházím v pozdním odpoledni zpět do Pikovic a od řeky se ještě loučím pohledem na Pikovickou jehlu (které ovšem místní neřeknou jinak než „komín“).


Pár praktických rad pro fotografy:

  • Vyberte si slunečný den, za pošmourného se květy obvykle vůbec neotevřou.
  • Hodí se odrazná plocha (60-100cm, bílá, stříbrná nebo optimálně kombinace bílostříbrných proužků která není tak intenzivní) či raději dvě – snímky v protisvětle jsou velice efektní ale je nutno projasnit stíny. A totéž platí i v bočním světle. Pozor na stříbrnou, stíny chtějí jen lehce prosvětlit, ne přerazit jako divadelním reflektorem.
  • Vřele doporučuji stativ s možností fotit co nejníže při zemi „Karle Kryle, už zase ryjeme držkou v zemi“ :-).
  • Foťte tak abyste v pozadí měli stromy nebo oblohu, jinak se krása kandíku roztříští v mozaice flekatého listí. Majitelé zrcadlovek to mají jednodušší, mohou navíc pracovat s hloubkou ostrosti – a pak volte raději nižší clonová čísla (osobně jsem pro 4-5,6).
  • Pozor na přepaly, na histogramu si hlídejte zvláště modrý kanál.
  • U otevřených květů ostřete na bliznu, je nápadná. S trochou štěstí vám prašníky a květní plátky kolem budou dány nádavkem, „jako Saulovi, hledajícímu osly, království“ - jak v kinofilmovém pradávnu říkával pan doktor a fotograf Ludvík Souček.

Ale hlavně: Kandík je kriticky ohrožený a jste v přísně chráněném území. Foťte pokud možno kolem naučné stezky a stejně dávejte dobrý pozor kam šlapete, krom kvetoucích je v listí schováno mnoho malých, nekvetoucích a nenápadných rostlinek. Dbejte aby měly šanci kvést i v dalších jarech…

Dobré světlo :-)

Erythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, Hradišťko u Pikovic, PosázavíErythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, Hradišťko u Pikovic, Posázaví - Erythronium dens-canis, kandík psí zub - kvetoucí rostlina v habrové bučině. NPP Medník, část území "V jámách" na svahu Malého Medníku, Hradišťko u Pikovic, Posázaví. Snímek pořízen 5.4.2010.

Erythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, PosázavíErythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, Posázaví - Erythronium dens-canis, kandík psí zub - rostlina s poupětem v habrové bučině. NPP Medník, část území "V jámách" na svahu Malého Medníku, Hradišťko u Pikovic, Posázaví. Snímek pořízen 19.3.2011.

Erythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, PosázavíErythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, Posázaví - Erythronium dens-canis, kandík psí zub - rostlina s poupětem v habrové bučině. NPP Medník, část území "V jámách" na svahu Malého Medníku, Hradišťko u Pikovic, Posázaví. Snímek pořízen 19.3.2011.

Erythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, PosázavíErythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, Posázaví - Erythronium dens-canis, kandík psí zub - skupinka rozkvétajících rostlin v habrové bučině. NPP Medník, část území "V jámách" na svahu Malého Medníku, Hradišťko u Pikovic, Posázaví. Snímek pořízen 24.3.2011.

Erythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, PosázavíErythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, Posázaví - Erythronium dens-canis, kandík psí zub - skupinka dvou kvetoucích rostlin v habrové bučině. NPP Medník, část území "V jámách" na svahu Malého Medníku, Hradišťko u Pikovic, Posázaví. Snímek pořízen 24.3.2011.

Erythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, PosázavíErythronium dens-canis, kandík psí zub - NPP Medník, Posázaví - Erythronium dens-canis, kandík psí zub - kvetoucí rostlina v habrové bučině. NPP Medník, část území "V jámách" na svahu Malého Medníku, Hradišťko u Pikovic, Posázaví. Snímek pořízen 24.3.2011.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
71317210
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Václav Burle
Doporučuji si přečíst na burle.blog.cz CAUSA kandík psí zub. Moc bych stál o Váš názor...
Dobrý den pane Burle,

jsem pro metodu cukr a bič: Nejlepší rostliny podél stezky označit, dát k nim případně i ceduli s tipy jak kandík co nejlépe nafotit. Zbytek prostoru obtáhnout buď zákazovou páskou nebo ještě lépe ohradit dřevěnou ohradou (třeba ala Bubovické vodopády) s cedulemi že vstup není dovolen a proč. Vždycky se najdou borci co ji přelezou ale leckoho to odradí když by měl přelézat před zraky davů návštěvníků.

A jinak platí to co píšu v závěru svého článku:
"Kandík je kriticky ohrožený a jste v přísně chráněném území. Foťte pokud možno kolem naučné stezky a stejně dávejte dobrý pozor kam šlapete, krom kvetoucích je v listí schováno mnoho malých, nekvetoucích a nenápadných rostlinek. Dbejte aby měly šanci kvést i v dalších jarech…"
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.