Nejvzácnější setkání

Orchidejová sezóna začíná v Čechách dubnem s červenými a žlutými květy prstnatců bezových, běložlutými květenstvími vzácných prstnatců bledých a fialovou záplavou kukaček. Následují prstnatce májové, statné vstavače vojenské, nachové a mužské, bílé a červené okrotice i sametově žlutohnědé střevičníky pantoflíčky.

Mantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, ŽďárskoPřelom jara a léta patří tořičům a omamně vonícím pětiprstkám a s prázdninami sezónu uzavírají rozličné kruštíky. V lesním šeru se vzácně zjeví tajemný sklenobýl či bílá chlupatá orchidej smrkovník plazivý.

Svatá Anna přináší chladna zrána a mlhy převalující se nad loukami než je rozpustí dopolední slunce. Poslední kruštíky dokvétají a z ostatních orchidejí zbyly už jen schnoucí lodyhy s tobolkami droboulinkých semen. Čas orchidejí končí a nezbývá než se začít těšit zase na ty bezáky.

A přece ne tak docela. Ve druhé polovině prázdnin rozkvétá na pouhých dvou lokalitách v celé ČR, jedné české a jedné moravské, drobeček z nejvzácnějších. Můžete stát nad ním a přece jej nejspíš přehlédnete. Nenápadná, sivozeleně chloupkatá a sotva deset až patnáct centimetrů vysoká lodyha nese jako lodní lano překroucený klásek s bílými kvítky.

Spiranthes spiralis, švihlík krutiklas s kudlankou nábožnou (Mantis religiosa) - Švařec, ŽďárskoŠvihlík krutiklas (Spiranthes spiralis), kriticky ohrožený druh s podivně spirálovitě stočeným květenstvím, nejpozdnější ze všech českých orchidejí. Však ho angličané nazývají „Autumn Lady's-tresses“, volně přeloženo „vrkoče podzimní paní“.
I dřívější česká jména zakrutěnka podzimní či kroutěnka jesenní odráží jak podzimní kvetení, tak i neobvyklé květenství.

Skutečná krása švihlíku vynikne až hodně zblízka - do závitů "lana" jsou vsazené čistě bílé maličké typicky orchidejové kvítky se žlutozelenkavým vnitřkem.
Na podzim už kvetoucí lodyha bývá bez přízemních listů. Zato se u ní najde nová růžice s tmavě zelenými kopinatými listy které přezimují, sbírají zásobní látky do podzemní hlízy a zatáhnou až v květnu dalšího roku. Na sklonku léta pak z hlízy vyroste nová kvetoucí lodyha.

V předloňském roce jsem hledání švihlíku věnoval hodně času ale se snímky spokojený nejsem a tak si tentokrát chci dát víc záležet.

Vyrážím v krásném pozdním odpoledni kdy slunce chvíli svítí a chvilku mizí za obláčky. Ověšený fotobatohem, blesky, stativy, deštníky a ostatními těžkými "fotokrámy" se drápu prudkým svahem, křovinami i po polňačkách.

Konečně vytoužená loučka. Shazuji ze zad výbavu - opatrně protože stativ není ze železa ale z křehkého karbonu. Chvíli se po výstupu vydýchávám a pak začínám pátrat v trávě.
Lokalita byla letos už posečená a vlivem neobvyklého sucha nestačila tráva výrazněji dorůst. Trochu nevýhoda – místo čistě zelené je povrch louky mozaikou zelenavých a žlutých listů i slámové barvy suchých stébel. Zato švihlíky krásně vykukují na místech kde jsem je předloni nacházel beznadějně zapletené uvnitř porostu trav.

A na největší rostlině…bledě zelená podlouhlá skvrna. Chvíle napětí. Že by? Snad to není …? Je! Je to krásně vybarvený sameček kudlanky nábožné. Na vysečené louce je nakvétající lodyha švihlíku vyšší než okolí a tak se usadil na ní.

Mantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, ŽďárskoPlány na fotografování detailů květenství jdou stranou, tuhle náhodu kdy se na jednom místě sešla vzácná orchidej, kriticky ohrožený živočich a úžasné podvečerní světlo je třeba využít.

Plížím se kolem rostliny, fotím celek i detaily květenství, hraji si se světlem. Kudlanka má úžasnou trpělivost, jen tu a tam pootočí hlavu nebo popoleze o kousek výš či níž. Nejkrásnější záběry pořizuji těsně před západem slunce kdy protisvětlo zvýrazní obrysy a dlouhé sklo (můj zlatý třicet let starý Nikkor 300/4 AF ED IF) nádherně rozmazává pozadí.

Fotografování ukončilo až přicházející šero, opouštím kudlanku a dolů k autu docházím téměř za úplné tmy, plný nádherných dojmů z nejvzácnějšího setkání.

Na fotografování detailů kvítků tentokrát nedošlo, proto jsem se na stejné místo vrátil o týden později a zamýšlené záběry pořídil. Za trochu jiného světla a ovšem bez ochotně pózující kudlančí modelky. Ale o tom zase někdy příště...

Mantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, ŽďárskoMantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, Žďársko - Spiranthes spiralis, švihlík krutiklas - rozkvétajíci rostlina s usazeným samečkem kudlanky nábožné (Mantis religiosa). Kosená louka pod okrajem lesa v okolí NPP Švařec u Štěpánova nad Svratkou, Žďársko. Snímek pořízen 12.8.2012.

Mantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, ŽďárskoMantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, Žďársko - Spiranthes spiralis, švihlík krutiklas - rozkvétajíci rostlina s usazeným samečkem kudlanky nábožné (Mantis religiosa). Kosená louka pod okrajem lesa v okolí NPP Švařec u Štěpánova nad Svratkou, Žďársko. Snímek pořízen 12.8.2012.

Spiranthes spiralis, švihlík krutiklas s kudlankou nábožnou (Mantis religiosa) - Švařec, ŽďárskoSpiranthes spiralis, švihlík krutiklas s kudlankou nábožnou (Mantis religiosa) - Švařec, Žďársko - Spiranthes spiralis, švihlík krutiklas - rozkvétajíci rostlina s usazeným samečkem kudlanky nábožné (Mantis religiosa). Kosená louka pod okrajem lesa v okolí NPP Švařec u Štěpánova nad Svratkou, Žďársko. Snímek pořízen 12.8.2012.

Mantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, ŽďárskoMantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, Žďársko - Spiranthes spiralis, švihlík krutiklas - květenství se samečkem kudlanky nábožné (Mantis religiosa), nasvícené pozdním podvečerním sluncem. Kosená louka pod okrajem lesa v okolí NPP Švařec u Štěpánova nad Svratkou, Žďársko. Snímek pořízen 12.8.2012.

Mantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, ŽďárskoMantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, Žďársko - Spiranthes spiralis, švihlík krutiklas - kvetoucí orchidej s usazeným samečkem kudlanky nábožné (Mantis religiosa), nasvícená zlatavým pozdně podvečerním sluncem. Kosená louka pod okrajem lesa v okolí NPP Švařec u Štěpánova nad Svratkou, Žďársko. Snímek pořízen 12.8.2012.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1519111414
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Václav Burle
Snímky jsou to překrásné, ale domnívám se, že to pozadí je moc světlé. světlá je rostlina i pozadí. To asi není zrovna to sametové... Nebylo by krásnější kdyby to pozadí bylo tmavší. Odpověď prosím na můj e-meil. Děkuji.
Václav Burle
Fotografů dobrých i nedobrých je spousta. Málokterý, ale umí ke snímkům napsat i zajímavý a poučný text. Jste machr...
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.