Neobjektivně o objektivech 1 – Nikkor 28/2,8 AiS, malý velký král v ostrosti

V brašně či fotobatohu téměř každého fotografa se časem začnou hromadit různé výměnné objektivy. Zpočátku pro radost… Ten je ideální na portrét, jiný na krajinu a další pro makro. Brašna postupně bobtná a těžkne, až se stane reálně nenositelnou…
V další fázi dojde jednak na rozhodování co vzít momentálně s sebou na focení, za druhé na daleko těžší rozhodování který objektiv si nechat a který poslat dál do světa… Jak říkává kamarád Fabius: „Objektivy musí proudit… !"
Za dvě desítky let foto-života mi brašnu zatížila řada objektivů. Některé jen prošly, jiné se zdržely déle a s některými žiju dlouhodobě. A vybrané vám chci postupně představit. Ne z pohledu striktně technického světa měření MTF křivek střed – rohy ale z toho ryze subjektivního, tak jak se mnou putují, fotí a více či méně si sedneme navzájem.

Začínám sklíčkem z mých nejoblíbenějších.

Údolí Berounky z Tetínských skal - Tetín, CHKO Český krasManuální Nikkor 28/2,8 AiS je maličký širokoúhlý objektiv, legendární svou ostrostí.

Ač se vyráběl od srpna 1981 (a produkce definitivně skončila 2005), uznával se ještě nedávno coby profi objektiv v Nikon NPS (Nikon Professional Service – VIP služba, pro členství je třeba vlastnit určité-nemalé a nelevné- množství profi techniky Nikon).

Tedy profi sklo - když se zadaří což není vždycky. U 28/2,8 AiS jde v rámci AiS Nikkorů o neobvyklý jev, kdy patrně nároky optické konstrukce přesáhly možnosti výrobních tolerancí. Takže víc než v polovině případů bývá průměrný, někdy podprůměrný a jindy perfektní.

Můj kus pochází někdy z počátku osmdesátých let a je vynikající …. V sadě deseti kdysi nashromážděných a porovnávaných 28/2,8 AiS byl jedním ze tří výborných. A je to manuální sklíčko které se mnou putuje takřka všude.

Kde se 28/2,8 AiS nejlépe uplatní?

Na krajinářskou fotografii kde požaduji ostrost kresby i v drobných detailech. Jen pozor na přesné zaostření, nastavení na značku stupnice nekonečno neznamená u DSLR automaticky že je na nekonečno skutečně zaostřeno. Lépe je ostřit přes hledáček nebo živý náhled.
Na detaily rostlin, listy, květy, plodnice hub..... Po 28/2,8 AiS sahám když potřebuji zasadit rostlinu či houbu do kontextu jejího prostředí. Minimální zaostřovací vzdálenost 20 !!! cm je velkou výhodou.

Pár technických dat:

Ohnisko 28 mm (na kinofilmu), váha 250 g, délka objektivu (nasazeného na fotoaparátu) 44,5 mm, průměr 63 mm, minimální zaostřovací vzdálenost 20 cm, sedmilamelová clona, filtrový závit 52mm, sluneční clona HN-2 (doporučuji opravdu používat vždy).

Všechny články seriálu „NEOBJEKTIVNĚ O OBJEKTIVECH“

Níže několik ukázek. Chcete-li si prohlédnout všechny mé snímky pořízené s Nikkorem 28/2,8 AiS, použijte záložku "Fototechnika" v horním menu a následně zvolte v seznamu tento objektiv.

Zimní ráno - Klentnice, CHKO PálavaZimní ráno - Klentnice, CHKO Pálava - Pálavské mrazivé zimní ráno (-10°C) u Klentnice. Pohled na obec od severovýchodu, ze svahu nad Klentnickým potokem. Klentnice, CHKO Pálava. Snímek pořízen 4.12.2010

Údolí Berounky z Tetínských skal - Tetín, CHKO Český krasÚdolí Berounky z Tetínských skal - Tetín, CHKO Český kras - Pohled do údolí Berounky z Tetínských skal od kostelní zdi, vzadu Šanův kout s Andělskou stěnou. Fotografováno později odpoledne, díky dešťové přeháňce i s duhou nad údolím. Tetín, CHKO Český kras. Snímek pořízen 9.5.2010. GPS: Loc: 49°57'0.528"N, 14°6'14.62"E

Anacamptis (Orchis) morio, vstavač kukačka - PP V Polích, PrachatickoAnacamptis (Orchis) morio, vstavač kukačka - PP V Polích, Prachaticko - Kvetoucí rostliny. Svažitá louka cca 350 m J od obce Zábrdí u Lažišť, PP V Polích, Prachaticko. Snímek pořízen 8.5.2010.

Za měsíční noci - Ivan Dolac, Hvar, ChorvatskoZa měsíční noci - Ivan Dolac, Hvar, Chorvatsko - Fotoworkshop Hvar 2010, J okraj osady Ivan Dolac, ostrov Hvar, Chorvatsko. Snímek pořízen 26.5.2010.

Tato fotografie je určená pouze pro osobní prezentaci tvorby fotografa a modelky.

Po dešti. Děvín,CHKO PálavaPo dešti. Děvín,CHKO Pálava - Pohled z vinic na úpatí Dunajovických kopců na Děvín. Po podvečerním lijáku zbyla krásná duha a deštěm promáčené vinohrady. Dolní Dunajovice, Břeclavsko. Snímek pořízen 25.4.2011.

Dactylorhiza sambucina, prstnatec bezový - PR Nad Zavírkou, PrachatickoDactylorhiza sambucina, prstnatec bezový - PR Nad Zavírkou, Prachaticko - Dactylorhiza sambucina, prstnatec bezový - kvetoucí rostliny. PR Nad Zavírkou, Prachaticko. Snímek pořízen 8.5.2010.

Lycopodium annotinum, plavuň pučivá - Borkovická blata, TáborskoLycopodium annotinum, plavuň pučivá - Borkovická blata, Táborsko - Lycopodium annotinum, plavuň pučivá - rostliny se zralými výtrusnými klasy. Mladým borovým lesem zarůstající někdejší vytěžené plochy rašeliniště v PR Borkovická blata, Táborsko.
Nikon D300, Micro Nikkor 60 mm f/2.8 AF-S, ISO 200, f/5.6, 1/100 s
Snímek pořízen 30. 10. 2010

Crocus albiflorus, šafrán bělokvětý - PP Vyšný – KřišťanovCrocus albiflorus, šafrán bělokvětý - PP Vyšný – Křišťanov - Crocus albiflorus, šafrán bělokvětý, dvojice kvetoucích rostlin v mokré louce. Přírodní památka Vyšný – Křišťanov, CHKO Šumava. Snímek pořízen 9.4.2011.

Dryopteris cristata, kapraď hřebenitá - PR Borkovická blata, TáborskoDryopteris cristata, kapraď hřebenitá - PR Borkovická blata, Táborsko - Dryopteris cristata, kapraď hřebenitá - list. Rostlina na rašeliníkem zarostlém povrchu rašeliny v blízkosti dřevěného chodníku naučné stezky v PR Borkovická blata, Táborsko. Snímek pořízen 30.10.2010

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1174319
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.