Neobjektivně o objektivech 3 – Industar 50-2 3,5/50, palačinka s duhou

V brašně či fotobatohu téměř každého fotografa se časem začnou hromadit různé výměnné objektivy. Zpočátku pro radost… Ten je ideální na portrét, jiný na krajinu a další pro makro. Brašna postupně bobtná a těžkne, až se stane reálně nenositelnou…
V další fázi dojde jednak na rozhodování co vzít momentálně s sebou na focení, za druhé na daleko těžší rozhodování který objektiv si nechat a který poslat dál do světa… Jak říkává kamarád Fabius: „Objektivy musí proudit… !"
Za dvě desítky let foto-života mi brašnu zatížila řada objektivů. Některé jen prošly, jiné se zdržely déle a s některými žiju dlouhodobě. A vybrané vám chci postupně představit. Ne z pohledu striktně technického světa měření MTF křivek střed – rohy ale z toho ryze subjektivního, tak jak se mnou putují, fotí a více či méně si sedneme navzájem.

Filipendula ulmaria, tužebník jilmový - Táborsko.Dnes o trpasličím sovětském starosklíčku

Industar 50-2 3.5/50, palačinka s duhou

Jedním z nejmenších starých manuálních objektivů s M42 závitem je „palačinka“ sovětské provenience Industar 50-2 3,5/50, postavená na bázi optického schématu Tessaru. Vyniká miniaturními rozměry, nízkou váhou, jakžtakž ostrostí ve středu pole a rozumnou odolností v protisvětle.

Ostří od vzdálenosti 65cm a má specifický bokeh. Měkké rohy lze tolerovat, je to prostě typický Tessar čili „ostrý střed a měkké rohy“. I na vyšší clonová čísla (f8) zůstávají rohy měkčí a ostrost ve středu se zlepšuje, je příjemná ale nikdy nebude zvlášť dobrá.

Vzhledem k pouze průměrné světelnosti 3,5 a delší minimální ostřící vzdálenosti nerozmazává pozadí tak dobře jako světelnější skla. Sférické zkreslení je neznatelné. Vinětace může být výraznější v rozích při plném odclonění, mizí zacloněním na f4-5,6. Chromatická aberace nula nula nic. Plně odcloněný trochu duchuje, přiclonění na f4 problém vyřeší.

Při bočním světle či šikmém protisvětle může být problém závoj a snížení kontrastu, velice výrazně pomůže nasazená sluneční clona. V osovém protisvětle se projeví odlesky na optice, znatelné ale nic zvlášť katastrofického.

Příjemné je podání nočních scén, kolem zdrojů světla žádné závoje. Při vyšším zaclonění (f11-13) jsou kolem světelných zdrojů v záběru pěkné čtrnácticípé hvězdičky.

Industar 50-2 -SoběslavskoBonusem pouze u některých kusů je zcela specifické chování v protisvětle. Při otevřené cloně a určitém nasměrování přímo proti nízkému zdroji světla vytvoří „ohnivý kruh kombinovaný s duhou“. Oboje měkčí, duhovější a více rozpité nežli u Pancolaru 50/1.8. Tyto reflexy se dají dobře výtvarně využít a snímek ozvláštní.

Z nectností Industaru 50-2 je nutno, krom měkčí kresby a slabšího kontrastu, uvést clonu s plynulým uzavíráním bez krokování, navíc ovládanou kroužkem na čelní straně objektivu. Stupnice clonových čísel se nachází tamtéž čili při normálním držení aparátu objektivem dopředu není vidět. Pro odečtení nastavené hodnoty clony je nutné otočit fotoaparát směrem k sobě.
Mechanicky solidní a bytelné provedení, přesnost sesazení by mohla být vyšší. Větší vůle na prstenci ostření a otáčení clonového kroužku bez znatelného odporu působí divně, po chvíli si ale na něj zvyknete.

Historie

Industar 50-2 byl vyráběný v SSSR v Krasnogorsku v závodě KMZ (Krasnogorskij mechaničeskij závod, plným názvem Krasnogorskij zavod im. S. A. Zvereva) od roku 1968 do roku 1991 jako jeden ze základních objektivů pro sovětské zrcadlovky Zenit.
Poprvé byl použitý u modelu Zenit E v roce 1968. Verze Industar 50-2 existuje pouze pro závit M42x1. (Starší verze s označením Industar 50, existuje v M42 i M39 verzi, liší se rozměry a v detailech i provedením).

Co si pohlídat

Industar 50-2 -SoběslavskoPři nákupu je dobré zkontrolovat stav optiky i mechanický. Celkově jsou Industary 50-2 vesměs bezproblémové. Neduhem bývá mastnota z maziva na lamelách clony, lze ji v malé míře tolerovat. Prostě co zbylo z mazání ruských tanků, to se nacpalo do objektivů, čímž se vyrovnaly větší výrobní tolerance mechaniky :D.

Větší vůle na prstenci ostření a clony je vlastnost nikoliv závada. Občasnou závadou bývá tužší či nerovnoměrný chod ostřícího prstence, mechanický problém, se kterým si servis dobře poradí.
Při stále ještě nízké pořizovací ceně Industaru 50-2 a relativně bohaté nabídce je ovšem otázkou zda platit za vyčištění a promazání několik stokorun servisu, či si raději připlatit pár desetikorun za bezproblémový kus.

Z příslušenství je naprostou nezbytností sluneční clona. V závitu 35,5mm se špatně shání a draze platí. Výhodnější je použít redukční kroužek 35,5/40,5mm jako mezikus a sluneční clonu se závitem 40,5mm, na FF verzi pro standardní objektivy, na APS-C spíš delší verzi pro teleobjektivy.
Doporučuji opravdu používat vždy.

Kde se Industar 50-2 3.5/50 nejlépe uplatní?

Filipendula ulmaria, tužebník jilmový - Táborsko.Jako maličký, lehký a skladný základní objektiv. Vejde se do každé brašny, nabízí ve středu přijatelnou ostrost a nulovou chromatickou aberaci. Pro přijatelnou kresbu je nutno víc přiclonit (f/8) a počítat spíše s průměrným až slabším kontrastem.

Na hrátky v protisvětle. Při téměř osovém protisvětle vytváří „ohnivý kruh s duhou", měkčí a širší nežli u Pancolaru 50/1,8.

Tedy vytváří někdy: Jde o kusovou záležitost, z asi osmi různých Industarů 50-2, které mi postupně prošly rukama, skutečně duhují a pěkné reflexy vytváří pouhé dva kusy.

Jak ohnivý kruh s duhou docílit? Podmínkou je nejprve mít kus, který jej umí a s ním fotit proti velmi nízkému slunci (východ nebo západ) a zároveň tmavšímu pozadí. Slunce nesmí být ani částečně zamlžené mraky či oparem. Sluneční kotouč v záběru a zkoušet správný úhel natočení aparátu. A pozor, clona musí být plně otevřená!!! Není snadné ani efekt docílit, ani zakomponovat do snímku, ale když se zadaří, může být výsledek velmi zajímavý.

Rozhodně je Industar 50-2 3.5/50 jedno z velice skladných a lehkých sklíček, které nezatíží brašnu a osobité duhování v protisvětle se dá využít. Na ostrost a kresbu jsou ovšem vhodnější jiná skla.Industar 50-2 -Soběslavsko

 

Pár technických dat:

  • závit M42x1
  • ohnisková vzdálenost 50 mm (na kinofilmu)
  • optická stavba 4 optické členy ve třech skupinách
  • váha 75 gramů
  • délka objektivu (nasazeného na fotoaparátu) 21 mm
  • průměr 50 mm
  • minimální zaostřovací vzdálenost 65 cm
  • sedmilamelová clona
  • rozsah clonových čísel 3.5-16
  • filtrový závit 35,5 mm.

Všechny články seriálu „NEOBJEKTIVNĚ O OBJEKTIVECH“

Níže několik ukázek. Chcete-li si prohlédnout všechny mé snímky pořízené s Industarem 50-2, použijte tlačítko "Fototechnika" v levém menu a následně zvolte tento objektiv.

Filipendula ulmaria, tužebník jilmový - Táborsko.Filipendula ulmaria, tužebník jilmový - Táborsko. - Filipendula ulmaria, tužebník jilmový, květenství v ranním protisvětle při východu slunce. Fotografováno starým manuálním objektivem Industar-50-2 3,5/50. Táborsko.
Snímek pořízen 22.6.2014.

Industar 50-2 -SoběslavskoIndustar 50-2 -Soběslavsko - Plž fotografovaný ráno při východu slunce v protisvětle plně odcloněným historickým manuálním objektivem Industar 50-2 3,5/50. Mokřad při okraji obce Rybova Lhota, Soběslavsko.
Snímek pořízen 3.8.2014

Filipendula ulmaria, tužebník jilmový - Táborsko.Filipendula ulmaria, tužebník jilmový - Táborsko. - Filipendula ulmaria, tužebník jilmový, květenství v ranním protisvětle při východu slunce. Fotografováno starým manuálním objektivem Industar-50-2 3,5/50. Táborsko.
Snímek pořízen 22.6.2014.

Industar 50-2 -SoběslavskoIndustar 50-2 -Soběslavsko - Plž fotografovaný ráno při východu slunce v protisvětle plně odcloněným historickým manuálním objektivem Industar 50-2 3,5/50. Mokřad při okraji obce Rybova Lhota, Soběslavsko.
Snímek pořízen 3.8.2014

Industar 50-2 -SoběslavskoIndustar 50-2 -Soběslavsko - Plž fotografovaný ráno při východu slunce v protisvětle plně odcloněným historickým manuálním objektivem Industar 50-2 3,5/50. Mokřad při okraji obce Rybova Lhota, Soběslavsko.
Snímek pořízen 3.8.2014

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
19710102
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.