Starosklíčka, květiny a hmyzové při západu slunce aneb jak na siluety, barevné duhy a ohnivé kruhy II.

Čím fotografovat jste se dočetli v prvém článku, věnujme se tedy nyní JAK fotografovat.

Hlavní objekt

Rostlina či její část, skupinka rostlin, hmyzák… Výběr je na vás. Může to být divoká orchidej či lilie v zahradě, stejně jako kopřiva, prorůstající skrz plot. Je třeba si dát pozor na to, zda s fotoaparátem bude možné jít do potřebné výšky. Chtít fotit třeba drobnou sedmikrásku v trávníku odspodu coby siluetu proti obloze, není asi nejšťastnější nápad. Tedy pokud nechcete vedle vykopat jámu pro umístěni fotoaparátu dostatečně nízko.

Anemone nemorosa, sasanka hajní - Hlavatce, TáborskoAnemone nemorosa, sasanka hajní - Hlavatce, Táborsko - Anemone nemorosa, sasanka hajní, kvetoucí rostlina při západu slunce. Fotografováno starým manuálním objektivem Berolina Westromat 3,5/135 (ISCO Göttingen), f3,5. Skupina kvetoucích rostlin v silničním příkopu asi 1,4 km JJZ od obce Hlavatce, Táborsko.
Snímek pořízen 6.4.2014

Pozornost věnujte pozadí

Hlavní objekt přepůlený linií obzoru obvykle nevypadá dobře. Pro černou siluetu by měl být snímaný proti obloze, čili z podhledu.

Pro světelné efekty (ohnivý kruh, barevná duha…) v téměř osovém protisvětle se hodí tmavší pozadí (les, vzdálený kopec). Horní okraj snímku by měl končit těsně pod linií obzoru. Tak, aby zapadající slunce a světlé nebe kolem, nebylo v záběru.

Nešetřete na prostoru

Mnoho jinak pěkných snímků je přespříliš ořezáno a natlačeno k okrajům. Vždycky se mi pak chce zvolat: “Vzduch, víc vzduchu!”
Tlačenka má své místo v řeznictví, ne v kompozici!

     Ideálem pochopitelně není ani opačný extrém typu fialka, sotva postřehnutelná v širých lánech okolí. „Tlačenek“ je ale všeobecně víc...

Na výšku nebo na šířku?

Vždy záleží na motivu. Formát na šířku obvykle víc zdůrazní motiv v kontextu okolí. Na výšku zase dává vyniknout tvarům rostliny... klidně zkuste oboje.
Účastník jednoho z mých individuálních kursů fotografování byl zvyklý fotit na šířku. Navrhl jsem mu u konkrétního motivu vyzkoušet i verzi na výšku - sám byl překvapený rozdílem.
A při závěrečném podvečerním samostatném fotografování pak pořídil skvělý snímek.

Dactylorhiza incarnata, prstnatec pleťový - Abrod, SlovenskoDactylorhiza incarnata, prstnatec pleťový - Abrod, Slovensko - Dactylorhiza incarnata, prstnatec pleťový. Kvetoucí rostlina při západu slunce. NPR Abrod, Malacky, Slovensko.
Snímek pořízen 27.5.2017

Jak nastavit fotoaparát?

Je-li to možné, foťte do rawu, budete mít větší prostor pro případné pozdější úpravy.
Doporučuji režim priority clony (“A” na voliči režimů), kdy fotoaparát na základě nastavené clony sám dopočítává optimální čas. Případně manuální režim (“M”). Pořízený snímek doporučuji hned prohlédnout na displeji, zkontrolovat zejména RGB histogram a podle výsledku případně nastavit korekci expozice.

Vyvážení bílé

V naprosté většině případů vyhovuje ponechat na automatice (AWB), případně, pokud to aparát umožní, lehce, ale opravdu jen lehce barvy oteplit.

Clonu obvykle naplno otevřenou

Získáte tím co nejmenší hloubku ostrosti a tedy krásně rozostřené popředí i pozadí. Nutnou daní za to je měkčí kresba - ale to se nedá nic dělat…
Mnoho specifických optických “vad” starosklíček (kvůli kterým je máme rádi) se navíc projevuje v největší míře nebo výhradně jen u odcloněného objektivu. I nejskvělejší Pancolarový „ohnivec“ svůj pověstný kruh ukáže pouze na clonu 1,8. Stačí o nejmenší půlkrok přiclonit a je po efektu.

A jak na vlastní fotografování?

Příprava

Asi hodinku před západem slunce. Čas, kdy je třeba vybrat hlavní motiv i starosklíčko, ustavit přesnou polohu na stativu, otevřít naplno clonu, doladit kompozici.
Zaostřit a vyfotit zkusmo jeden, dva snímky. Zkontrolovat si ISO (nic nenaštve tolik, jako úžasný záběr, pokažený zrnitostí, neb jste nevypnuli Auto ISO nebo zapomněli po minulém focení citlivost snížit), vyvážení bílé a vypnutí stabilizace.

A finále

Ten správný moment nastane, když je slunce těsně nad obzorem. Světlo zezlátne, paprsky jdou nejšikměji za celý den a starosklíčka ukazují, co je v nich skryto.

Už není čas měnit zaostření a kompozici, všechno jde neskutečně rychle. Zapnout aparát a mít zapnutý zivý náhled (Live view) na zadním displeji. Je to chvíle, která rozhoduje o všem. Vyfotit, bleskově zkontrolovat histogram, případně zkusit jemně upravit nasměrování aparátu tak, aby efekt pruhu světla, ohnivého kruhu či závoje duhy byl co nejsilnější a zároveň ladil s kompozicí. Nejlepší výsledek bývá, když fotíte téměř proti slunci, které je ale těsně mimo hranici záběru.

Máte raději černou siluetu a obrovský, lehce rozostřený, rudý, růžový či oranžový kotouč slunce v pozadí?

Pak mějte nasazený co nejdelší teleobjektiv v kombinaci s mezikroužky a ostřete na siluetu květiny v popředí. Veliké slunce na obzoru vám bude dáno nádavkem.
Stejně můžete pěknou černou siluetu vyfotit i proti světlému pozadí… třeba kupce sena, trsu uschlé trávy, strništi či povrchu sklizené louky. V podvečerním světle může být výsledek vynikající.

Samotná květina vyjde fajn, ale ještě lepší je s usazeným hmyzákem, pavoukem či třeba drobounkou žabkou rosničkou.

Tady se vyplatí věnovat čas trpělivému hledání. Na některé z rostlin určitě cosi živého sedí. A může mít třeba zajímavou siluetu. Anebo světlé chitinové krovky či křídla, které, prosvíceny, v protisvětle dají vyniknout kresbě či žilkování. Najít správný úhel znamená mnohdy pro fotografa nutnost se zkroutit do nejneuvěřitelnějších pozic. Není dobře se fotografované rostliny dotýkat - zejména hmyzové mají zvyk při vyrušení buď uletět, nebo se pustit a spadnout dolů do podrostu. Pavouci zase hbitě seběhnou a zmizí.
A vždy mějte na paměti, že jde o křehké živé tvory, kteří nesmí utrpět sebemenší újmu.

Mantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, ŽďárskoMantis religiosa, kudlanka nábožná, sameček na švihlíku krutiklasu (Spiranthes spiralis) - Švařec, Žďársko - Spiranthes spiralis, švihlík krutiklas - kvetoucí orchidej s usazeným samečkem kudlanky nábožné (Mantis religiosa), nasvícená zlatavým pozdně podvečerním sluncem. Kosená louka pod okrajem lesa v okolí NPP Švařec u Štěpánova nad Svratkou, Žďársko. Snímek pořízen 12.8.2012.

Na výsledku západovkového (foto)snažení se může výrazně podepsat počasí

A to v dobrém i špatném. Když se v pozdním odpoledni nad západním obzorem začnou tvořit šedé vrstvy oblačnosti a slunce do nich zmizí jako sotva patrná světlá skvrna, nezbývá než se odebrat do nejbližšího pohostinství zapít žal z nezdařeného konce (foto)dne.

Naopak po bouřce či z trhliny v pásu mračen může zasvítit to nejoranžovější večerní světlo...a to pak opravdu stojí za to, být připravený a jen mačkat spoušť.

Je-li navečer jen vysoká oblačnost, má smysl být připravený o zlaté i modré hodince. Zejména cirry a cirrostraty se před západem slunce barví z bělavé do žluté až oranžové. Po západu se barva postupně mění ze žlutavých tónů k růžovým, pak červeným až po šedou.

Kromě oblačnosti mají pro hezké vybarvení večerní (či ranní) oblohy význam i jemné prachové částice v atmosféře. Pokud se zvýší jejich množství (dálkový přenos písečného prachu ze Sahary či popela po silném výbuchu některé sopky), jsou západy slunce výrazně barevnější.
     Při opravdu pěkné obloze je lépe exponovat na ni a z rostliny ponechat jen zajímavou černou siluetu. Anebo přisvítit bleskem a tím vyrovnat kontrast. Odrazka obvykle nestačí, je slabá.




Závěrem pár poznámek ke zpracování pořízených snímků

Kdo fotil do rawu, má výhodu. Většinou je potřebné trochu přidat kontrast, doostřit a zvýšit saturaci. Zejména u saturace s rozumem - výsledkem má být přirozeně působící fotografie, ne barvotisk!
Někdy je dobré doladit i vyvážení bílé.

Úpravy doporučuji provádět v dobrém raw konvertoru a editoru. Což opravdu není ZPS X, ačkoliv se Zoner všemožně snaží fotografy přesvědčovat o opaku.
Osobně za nejlepší pokládám Capture One, za dobré Affinity Photo, On1 Photo Raw, Photoshop nebo Lightroom.

Přeji dobré a ještě lepší zlatavé podvečerní světlo, ostrá duhující a ohnivákující starosklíčka, atraktivní rostliny i trpělivé hmyzáky na nich.

Jiří Skořepa

Serapia lingua, serapie - Helios 81N 50/2 - Gargáno, ItalySerapia lingua, serapie - Helios 81N 50/2 - Gargáno, Italy - Serapia lingua, serapie, kvetoucí rostlina v protisvětle posledních paprsků při západu slunce, fotografovaná starým manuálním objektivem Helios 81N. Pastvina s občasnými škrapovými skalkami asi 4 km západně od městečka Monte San Angelo. Monte San Angelo, Gargáno, Italy. Snímek pořízen 22.4.2015.

Pancolar electric 50/1,8 - KonopištěPancolar electric 50/1,8 - Konopiště - Podzimní nálada - plodnice hub na trouchnivějícím kusu dřeva. Fotografováno starým manuálním objektivem Pancolar electric 50/1,8 v parku u zámku Konopiště.
Snímek pořízen 18.10.2014

Modrásek při západu slunce - CHKO Bílé KarpatyModrásek při západu slunce - CHKO Bílé Karpaty - Modrásek fotografovaný při západu slunce plně odcloněným starým manuálním objektivem Pancolar Electric 50/1,8 (Carl Zeiss Jena). CHKO Bílé Karpaty
Snímek pořízen 6.6.2014.

Crambe tataria, katrán tatarskýCrambe tataria, katrán tatarský - Crambe tataria, katrán tatarský, kvetoucí rostlina před západem slunce, v pozadí okraj lesa Kolby. Vrcholová partie jižní části NPR Pouzdřanská step-Kolby, Břeclavsko. Snímek pořízen 3.5.2008.

Zerynthia polyxena, pestrokřídlec podražcový - PR Plačkův les a říčka Šatava, Ivaň, Brněnsko.Zerynthia polyxena, pestrokřídlec podražcový - PR Plačkův les a říčka Šatava, Ivaň, Brněnsko. - Zerynthia polyxena, pestrokřídlec podražcový - samec sedící na klásku psárky luční. Fotografováno velmi pozdě odpoledne před západem slunce. Louka při okraji lužního lesa v PR Plačkův les a říčka Šatava, Ivaň, Brněnsko. Snímek pořízen 8.5.2013

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
171620185
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.