Manfrotto Beefree GT XPRO Carbon - recenze psaná na etapy

Nemám rád unáhlené soudy. Zároveň ale dost dám na první dojem. Jak tohle skloubit v jedné recenzi?
A tak jsem ji napsal ve dvou částech s téměř půlročním odstupem.

O prvních dojmech a o tom, jak dopadla delší praxe s horkou stativovou novinkou Manfrotto, cestovním Beefree GT XPRO Carbon.

První dojmy z Manfrotto Beefree GT XPRO Carbon

Manfrotto BeeFree GTX PRO Carbon prakticky v terénuLeží přede mnou, čerstvě vybalený z krabice.

Úplně první dojem: Takový krátký a široký mopsík spíš než elegantní štíhlý chrt.
Přetočené nohy tvoří klec, jen místo ježka zavírají mezi sebou středový sloupek se stativovou hlavou.
Druhý dojem, když BeeFree vezmete do ruky: Ta klícka je překvapivě mnohem těžší než od pohledu vypadá. Červený a černý (tradiční barvy Manfrotto) mopsík je zkrátka jiná liga nežli asijská cestovní ořezávátka, byť ta se papírově parametry tak moc neliší. Asijský papír totiž snese (téměř) všechno.

A pak si začnete všímat nenápadných detailů.

  • Decentního šedočerného vzorku z křížených vláken na karbonových trubkách (které tím pádem vydrží a udrží mnohem víc než vlákna jenom rovnoběžná).
  • Neskutečně široké a pro prsty parádně pohodlné matice zámečků nohou.
  • Středový sloupek průřezu trojhranu se zaoblenými vrcholy (neoceníte, pokud se vám už někdy povolená klasická kruhová trubka ve vodorovné poloze neprotočila a objektiv netřískl koncem do země).
  • Decentní křidélka na kruhových aretačních šroubech hlavy poskytují prstům skvělou oporu při dotahování.
  • Nastavování tuhosti tření povolené koule na středu aretačního šroubu je po ruce a přitom nepřekáží.
  • Pogumovaný lem naspodu pod hlavou, takže když povolený sloupek sjede dolů, nenarazí kov základny hlavy na kov středové části.

V zimním terénuOtočíte, ne kouzelným prstenem, nýbrž nohama do pracovní polohy a BeeFree se promění jak v pohádce.

Z mopsíka je najednou stativ tradičního bytelného Manfrotto střihu ve stylu menší 190 či 055.
S aretací úhlu rozevření trochu nezvykle na bočních stranách uchycení nohou. A s výhodou výklopného sloupku, který jde kdykoliv a okamžitě překlopit do vodorovné polohy. Specialitka z větších Manfrotto stativů, nově použitá také u BeeFree.

Po zkusmém rozložení a složení stativu nenacházím žadnou nepatřičnou vůli a všechno sedí jak má. Nohy přetočit do klícky a celek padne do pouzdra přesně a těsně jako sysel do nory.
Mimochodem, mít pouzdro na stativ v ceně není zdaleka samozřejmé a tohle černočervené se k BeeFree hodí rozměry i designem.

Jednu drobnou a jednu větší výhradu si přece jen neodpustím.

Drobná:
Ač jsou gumové botky na koncích nohou pěkně vyvedené a funkční, mnohem víc by se mi líbily výměnné šroubovací gumové konce s možností vysunout z nich podle potřeby kovové hroty. Ale dělat pro ně závit v koncích půldruhacentimetrových trubek je asi nad konstrukční možnosti.

Větší výhrada:
Neoprénové či pěnové návleky, sladěné i barevně, by tenhle stativ posunuly ještě o level výš. Karbonová, mrazem řádně podchlazená trubka umí při přenášení citelně studit do ruky. Takže dokoupím od jiného výrobce, byť asi v jiném designu.

Shrnutí:

Už dlouho jsem ze žádného stativu neměl tak dobrý dojem jako z karbonového BeeFree GT XPRO. Kombinace hodně skladné krátké trojnožky na cesty a bytelnosti univerzálních stativů. Navíc s bonusem v podobě vodorovného vyklopení středového sloupku.

Jsem doopravdy zvědavý, zda v terénu bude tak praktický, jak se mi jeví teď.

 



Druhé dojmy po půl roce praxe

Manfrotto BeeFree GTX PRO Carbon prakticky v terénuS odstupem téměř půlročním přidávám etapu druhou. Hodnocení Manfrotto Beefree GT XPRO Carbon v terénu.

A bude stručná.

Proč? Protože BeeFree GT XPRO Carbon jednoduše funguje tak, jak jsem očekával a k mé plné spokojenosti.

Když jde o krajinu, je to prostě velmi skladný a přitom stabilní i dostatečně tuhý stativ.
Zajímavější je ovšem situace u detailů a vůbec snímků zblízka.
(Proč mluvím o detailu a ne o makru? Protože pravé makro se zvětšením 1:1 a větším jednoduše nefotím, tudíž nechci hodnotit. Očekával bych ale i tam bezproblémovou funkčnost).

Manfrotto BeeFree GTX PRO Carbon prakticky v terénuManfrotto BeeFree GTX PRO Carbon prakticky v terénu -

Jsa rozmlsaný již nevyráběným nedostižným Gitzo Explorerem, s jeho unikátním systémem volného polohování nohou, přistupoval jsem k BeeFree se směsí zvědavosti i nedůvěry.
Bude mi stačit vyklopení středového sloupku jen v pravém úhlu? Bude polohování nohou jen v přednastavených úhlech stačit? Zvyknout si ale bylo snadné.

BeeFree je totiž ergonomicky skvěle vyřešený stativ. To, co ruka hledá, je prostě tam, kam instinktivně sáhne. Od širokých maticových zámečků sekcí nohou přes aretaci rozevření až po způsob překlopení středového sloupku ze svislé do vodorovné polohy. Prostě jen kouknete a víte co a jak.
A po chvilce praxe už ani nekoukáte, protože vám nastavování přešlo do krve a nepotřebujete přitom přemýšlet. Čímž se hlava může věnovat přemýšlení o záběru, světle, kompozici...

Dactylorhiza sambucina, prstnatec bezový - BrněnskoKdyž už jsme u kompozice…
Při fotografování rostlin a zejména orchidejí, potřebuji nastavení fotoaparátu do polohy a výšky, jaká vyhovuje mně, scéně a záběru. Někdy metr vysoko a někdy je pět centimetrů příliš.
I v tomto mi BeeFree GTX PRO vyhovuje. Kombinací vyosení sloupku, přenastavení úhlu nohou a délky jejich segmentů, jsem zatím vždy dostal aparát tam, kam potřebuji.

Speciální zastavení si zaslouží tuhost u BeeFree. Protože stativ se vybírá podle tuhosti. Marketéry všech značek tolik opěvovaná a zdůrazňovaná nosnost je druhořadá a nepodstatná v momentě, kdy používáte delší teleobjektiv.
Můj oblíbený teleobjektiv? Sony 100-400 GM. Sklo dostatečně dlouhého ohniska a dostatečně velké a těžkě na to, aby tuhost dokonale prověřilo.
Nuže, i s vodorovně vyklopeným sloupkem a nasazeným takto dlouhým teleobjektivem, je tuhost BeeFree GTX PRO dostatečná.

Výhrady?

Po půlroční praxi se našla vlastně jen jediná: Již v prvních dojmech zmíněné chybějící neoprénové návleky na trubky nohou. Vyřešil jsem omotáním nekřiklavou, kamuflážní a měkkou páskou, která dostatečně chrání.
Ale uznejte, takové černo-červené návleky s bílým nápisem “Beefree” by měly něco do sebe i designově...

Pár suchých technických údajů na závěr:Orchis purpurea, vstavač nachový (bíle kvetoucí forma) - Brněnsko

  • Délka ve složeném stavu: 43 cm (Takže se vejde doopravdy téměř všude)
  • Hmotnost: 1.76 kg
  • Maximální výška: 162 cm
  • Maximální výška (bez vysunuté středové tyče): 141 cm
  • Minimální výška: 9 cm (jen !)
  • Maximální bezpečné zatížení: 10 kg
  • Systém rychloupínací destičky: Manfrotto 200PL PRO (v ceně), volitelně možno dokoupit adaptér pro Arca Swiss systém

Závěrečné shrnutí?

Některé stativy jsou vrcholně designové.
A jiné, jako Beefree GTX PRO Carbon zase špičkově praktické.
Pokud chcete velice skladný, příkladně tuhý, rozumně lehký a všestranně použitelný stativ od tradičního výrobce, garantuji vám, že Beefree GTX PRO je skvělá volba.
Na mém fotobatohu už se, z boku připnutý, zabydlel natrvalo.

Jiří Skořepa

Několik ukázek z používání v terénu.

Manfrotto BeeFree GTX PRO CarbonManfrotto BeeFree GTX PRO Carbon - Stativ při fotografování dlouhých expozic na vltavské náplavce.

V zimním terénuV zimním terénu - Manfrotto Pro Light camera backpack Bumblebee-230 s připnutým stativem Beefree GTX PRO.

Manfrotto BeeFree GTX PRO CarbonManfrotto BeeFree GTX PRO Carbon - Návleky na nohách stativu jsou od jiného výrobce, příliš se neosvědčily a později jsem je nahradil omotáním měkkou a pružnou páskou.

Manfrotto BeeFree GTX PRO CarbonManfrotto BeeFree GTX PRO Carbon - Detail hlavy s namontovaným Arca Swiss adaptérem, dole odmontovaný Manfrotto adaptér 200 PL s rychloupínací destičkou.

Manfrotto BeeFree GTX PRO Carbon prakticky v terénuManfrotto BeeFree GTX PRO Carbon prakticky v terénu - Pořízený snímek žluté orchideje uprostřed modrých pomněnek najdete níže…

Dactylorhiza sambucina, prstnatec bezový - BrněnskoDactylorhiza sambucina, prstnatec bezový - Brněnsko - Kvetoucí rostlina uprostřed koberce modrých pomněnek.
Sony A7R, Sony FE 100-400 F4.5-5.6 GM.
Snímek pořízen 30. 4. 2020

Dactylorhiza sambucina, prstnatec bezový - BrněnskoDactylorhiza sambucina, prstnatec bezový - Brněnsko - Kvetoucí rostlina uprostřed koberce modrých pomněnek.
Sony A7R, Sony FE 100-400 F4.5-5.6 GM.
Snímek pořízen 30. 4. 2020

Manfrotto BeeFree GTX PRO Carbon prakticky v terénuManfrotto BeeFree GTX PRO Carbon prakticky v terénu - Pořízený snímek bílé orchideje o modré hodince níže…

Orchis purpurea, vstavač nachový (bíle kvetoucí forma) - BrněnskoOrchis purpurea, vstavač nachový (bíle kvetoucí forma) - Brněnsko - Bíle kvetoucí rostlina vstavače nachového.
Sony A7R, Sony FE 100-400 f/4,5-5,6 GM OSS.
Snímek pořízen 30. 4. 2020.

Manfrotto BeeFree GTX PRO CarbonManfrotto BeeFree GTX PRO Carbon - Detail uchycení hlavy a překlopení středového sloupku.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
9841110
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.